Naslovnica > MEDIATEKA > DOKUTEKA > Strictly Bolshoi

Strictly Bolshoi

Što se točno zbivalo iza kulisa Bolshoi teatra kad je u njemu po prvi put radio neki engleski koreograf? Kako se ponašao zloglasni Nikolaj Ciskaridze, a kako koreograf Christopher Wheeldon? Sve to i puno više u 'must see' Emmyem nagrađenom dokumentarcu što su ga snimili Ballet Boyz.
Share on facebook
Share on twitter

Protagonisti ovog filma vrlo su osebujni likovi. Cijelo vrijeme iza, ali u povećem dijelu filma i ispred kamere, nalaze se bivši plesači Royal Balleta, Michael Nunn i William Trevitt, tim poznat i kao Ballet Boyz, a koji su u Zagrebu gostovali sa svojom kompanijom George Piper Dances i oduševili publiku 23. Tjedna suvremenog plesa.

Glavni protagonist je prvi engleski koreograf koji je ikad radio u Bolshoi baletu i jedan od najcjenjenijih koreografa današnjice - Christopher Wheeldon.

Antagonist je pak danas već posve zloglasni Nikolaj Ciskaridze, čovjek za kojeg se sumnja da zapravo stoji iza napada kiselinom na ravnatelja Bolshoi baleta - Sergeja Filina.

Film je nevjerojatna priča, poučna za kazališne autore koji imaju problema s autoritetom, ali i izravan uvid u svijet Bolshoia, život i psihologiju njegovih zvijezda, uključivo s Versace šalicama za čaj! Wheeldon, naime dolazi u Rusiju, ne bi li postavio balet Hamlet, no uskoro će, što zbog vlastitih predrasuda, što zbog problema s mentalitetom, jezikom i metodologijom, posve promijeniti koncept same predstave, a potom svoje najbolje prijatelje koji su samo trebali snimati dokumentarac o njemu, iskoristiti kako bi napravio balet 'na njima'...

Snimljen 2007. film je osvojio Emmya, ali i Zlatnu ružu za domentarac, a zašto, uvjeriti se možete i sami.

Ukratko - Strictly Bolshoi.

https://www.youtube.com/watch?v=gzhNtqXziZQ

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI