Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > [DOKUTEKA] Uvod u tehniku Mercea Cunninghama

[DOKUTEKA] Uvod u tehniku Mercea Cunninghama

Povodom stote godišnjice rođenja prvaka američke avangarde i jednog od najvažnijih i najutjecajnih koreografa 20.stoljeća, donosimo vam uvod u njegovu plesnu tehniku, u filmu što ga je sam režirao.
Share on facebook
Share on twitter

Merce Cunningham rođen je američkoj Centraliji 1919. godine kao drugi od tri sina odvjetnilke obitelji. Plesno školovanje započeo je u dobi od 10 godina, a  od 1937. do 1939. pohađao je Cornish School u Seattleu, u kojoj ga je uočila legendarna Martha Graham te mu ponudila mjesto u vlastitoj trupi.

Cunningham je prihvatio poziv te se u jesen 1939. preselio u New York, gdje je idućih 6 godina proveo kao solist trupe Marthe Graham.

Kao koreograf debitirao je solom na jednom koncertu u New Yorku, u travnju 1944., a na glazbu Johna Cagea, koji je sve do svoje smrti 1992. godine ostao i njegov privatni pratner i bliski suradnik, a zajedno su razvili i brojne radikalne ideje, uključujući i onu najkontraverzniju da glazba i ples za plesne predstave, zbog toga što se izvode u istom vremenu i prostoru, ne moraju nužno (pa čak i ne smiju) nastajati jedna ovisno o drugoj, već - posve neovisno.

1953. godine, tijekom rezidencije na Black Mountain Collegeu, Cunningham je osnovao Merce Cunningham Dance Company (MCDC) kao vlastitu platformu za istraživanje plesa, ali i drugih (ne samo izvedbenih) umjetnosti, a s kojom je i sam plesao sve do ranih 90-tih godina prošlog stoljeća!

U 60 godina karijere, Cunningham je potpisao više od 200 koreografija i preko 800 “evenata,” odnosno ambijentalnih koreografskih djela, a psim po specifičnom koreografskom rukopisu ostat će upamćen i po istraživanju uporabe slučajnosti u koreografiji, premda su mu mnogi spočotavali kako se time zapravo odriče autorske odgovornosti.

Cunnigham je bio i veliki zagovornik tzv "ne-reprezentativnog" plesa, odnosno koreografija bez tradicionalnih elemenata kompozicije, a u kojima plesači ne predstavljaju ni povijesne figure, ni emocionalne situacije ni ideje, već je u središtu pažnje uvijek i samo - sam pokret.

Cunningham je preminio 26. srpnja 2009. u 90. godini, samo tri mjeseca nakon svoje posljednje premijere, a o stotoj obljetnici njegova rođenja vodeće plesne kompanije i kazališta diljem svijeta prisjećaju ga se posebno osmišljenim programima.

Mi se tom obilježavanju pridružujemo njegovim vlastitim filmom, uvodom u njegovu plesnu tehniku.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI