Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Cirque du Soleil šokirao Kinu

Cirque du Soleil šokirao Kinu

Kanadska novocirkuska kompanija šokirala svoje kineske domaćine i publiku uvrštavajući u svoju predstavu možda i najveći tabu suvremene Kine.
Share on facebook
Share on twitter

Pokolj na Trgu nebeskog mira iliti Tiananmenskom trgu u Pekingu iz 1989. kad je studentske prosvjede kojima su zahtjevali demokraciju vojska ugušila u krvi, pobivši između 2000 i 3000 nenaoružanih demonstranata, i danas je zabranjeno spominjati u Kini, a kamo li igdje isticati dokumentaciju ili fotografije tog događaja, poput one čuvene Tankman fotoreportera The Associated Pressa, Jeffa Widenera.

Stoga je pojavljivanje upravo te fotografije u predstavi Immortal World Tour, kompanije Cirque du Soleil proteklog vikenda u Pekingu izazvalo opći šok i nevjericu. Kompanija je, naime, fotografiju objavila na golemom višemetarskom ekranu pred gledalištem od 15.000 ljudi, i to na (za kineske prilike predugih) četiri sekunde, tijekom izvedbe pjesme They Don't Care About Us Michaela Jacksona, a kojem je cijela predstava i posvećena.

Očevidci tvrde kako je pojava fotografije na pozornici izazvala tajac u dvorani, a o čijelom su se 'incidentu', u najkraćem roku raspisali brojni međunarodni mediji. Oni malobrojni kineski, koji su se pak usudili izvjestiti o pojavi Tankmana u kazalištu, tekstove su po pritiskom vlasti u rekordnom roku - uklonili.

Osim što su generalno iznenađeni aktivizmom kanadske kompanije, medijski analitičari se pitaju i kako je moguće da se slika u predstavi uopće pojavila, budući da je cijela produkcija prethodno morala dobiti odobrenje nadležne cenzorske komisije, što je potvrdila i njihova publicistkinja Laura Silverman.

Fotografija se nije pojavila u preostale dvije pekinške izvedbe predstave, no pitanje je hoće li nakon ovog incidenta Cirque du Soleil više biti dobrodošao u Kini.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI