Naslovnica > VIJESTI > Predstava Ivice Šimića uvrštena u službenu konkurenciju kineskog kazališnog festivala ‘China Drama’

Predstava Ivice Šimića uvrštena u službenu konkurenciju kineskog kazališnog festivala ‘China Drama’

Predstava 'Bio jednom Kaos', koju je u ljeto 2019. Ivica Šimić režirao u kazalištu Zhongbeiyuan u gradu Xi’anu u Kini, doživjela je veliko priznanje uvrštenjem u službenu konkurenciju najvećeg kineskog kazališnog festivala 'China Drama' u organizaciji Kineske udruge dramskih umjetnika (China Drama Association).
Share on facebook
Share on twitter

Festival okuplja najbolja kazališna ostvarenja za odrasle, djecu i mlade iz cijele Kine, a Bio jednom Kaos jedina je na njeg auvrštea predstava za djecu iz Shaanxi provincije.

Ivica Šimić, autor i redatelj predstave kaže: "Inspiraciju za predstavu “Bio jednom Kaos” našao sam u pričama velikog kineskog filozofa Zhuangzia (Zhuangzi (Chuang-tzu 莊子 “Master Zhuang” ,kasno 4. stoljeće prije naše ere) vodeće figure klasičnog filozofskog Taoizma (Classical Philosophical Daoism), a posebno u priči “Smrt Kaosa”. Zhuangzi je poznat i hrvatskoj publici kroz priču “Žaba u bunaru”, a osobito je poznata priča o “Filozofu (Zhuang Zhou) koji sanja da je leptir” . U predstavu sam uveo i druge priče i lica kineske mitologije i tako napravio mozaik koji, koristeći kinesku tradiciju i filozofiju, govori o suvremenom djetetu, problemima odgoja u suvremenoj Kini i odnosu roditelji-dijete. Ova je predstava provokativna i neobična za kineske kazališne prilike, a pobudila je veliki interes gledatelja i kritike u Xi’anu."

Predstava igra u Xi’anu tijekom siječanja 2021, a prema najavama iz kazališta, nastavit će igrati i tijekom proljeća. U ljeto 2021., Ivica Šimić režirat će novu predstavu u istom kazalištu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI