Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Češki kazalištarci protiv političke zabrane Frljića

Češki kazalištarci protiv političke zabrane Frljića

Političkim pritiscima da se zabrani gostovanje predstave 'Naše nasilje, vaše nasilje' HNK Rijeka u Brnu, usprotivio se, i to vrlo glasno, značajan dio češke kazališne scene.
Share on facebook
Share on twitter

Na koncu svog intendantskog mandata u HNK Rijeka, Oliver Frljić režirao je međunarodnu koprodukciju Naše nasilje i vaše nasilje, a koju osim riječkog teatra potpisuju još i Kunstfest Weimar, SMG Ljubljana, Wiener Festwochen, Zürcher Theaterspektakel.

Četiri  mjeseca nakon premijere, predstava je zaradila par kaznenih prijava i proteste parlamentarnih zastupnika u Poljskoj.A mjesec dana kasnije izazvala golemi skandal u Sarajevu na festivalu MESS. Prvo je Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” zatražilo je da se s programa festivala MESS skine predstave ‘Naše nasilje, vaše nasilje’ jer, kako tvrde, vrijeđa osjećaje katolika i muslimana. Potom je, samo dva sata prije početka izvedbe, direkcija MESS-a je priopćila kako na nju neće pustiti publiku koja je kupila karte, već samo žiri i međunarodne goste. No, dio publike nije se s tim pomirio i na silu je ušao u kazalište.

Na koncu se pedesetak regionalnih intelektualaca otvorenim pismom obratilo javnosti povodom niza događaja na festivalu MESS, a njihovo je priopćenje potpisao je i nemali broj regionalnih građana.

Potom su na red došli Marulićevi dani: prosvjedi, lažna dojava o bombi, prekršajne i kaznene prijave te najava smanjenog financiranja.Ravnatelj splitske Drame otvoreno je tvrdio kako je predstava na repertoaru mimo njegove volje (iako o programu odlučuje izbornik), a Ministarstvo kulture RH u tj se situaciji u najmanju ruku nije najbolje snašlo. Dapače, sama ministrica okrivila je za nasilje odnosno prijetnje njim  - samog Frljića, navodeći kako on - svjesno provocira.

Gotovo identičan scenarij događa se ovih dana u Češkoj. Dogradonačelnik Brna, Petr Hladik (KDU-ČSL), tražio je od ravnatelja festivala Divadelní svět BrnoMartina Glasera, istovremeno i ravnatelja nacionalnog teatra u tom gradu, da razmotri uvrštavanje Naše nasilje i vaše nasilje u program je "predstava vrijeđa kršćansku vjeru", a festival "se plaća iz javnog proračuna". 

Glaser mu je istog dana odgovorio pismom koje su potpisala i sva kazališta koja sudjeluju na festivalu, a na koncu i sama redakcija češkog parnjaka Teatar.hr - Divadelne Noviny, a u kojem odbijaju bilo kakvu cenzuru i ograničavanje slobode govora. Glaser je naveo kako on i njegovi kolege temeljito promišljaju program festivala, ali i kako češki Ustav jamči slobodu govora kao i onu ispovjesti.

"Posve je legitimno da suvremena umjetnost pokreće raspravu o najkontroverznijim pitanjima današnjice", piše Glaser i napominje kako je tema ovogodišnjeg festivalskog izdanja "Sloboda?!"

Znakovito je, međutim, da Divadelene Noviny kao jednog od koproducenata predstave uopće ne navode HNk u Rijeci:

Nastavak ove priče pratiite na Teatar.hr

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI