Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Sud odbio tužbu češkog kardinala zbog predstava Olivera Frljića

Sud odbio tužbu češkog kardinala zbog predstava Olivera Frljića

Sud u Brnu odbio je jučer tužbu poglavara katoličke crkve u Češkoj, kardinala Dominika Duke i njegove tvrdnje da zbog predstava Olivera Frljića ne može slobodno ispovijedati svoju vjeru, poručivši da ako im Frljić može poljuljati vjeru onda ista nije dovoljno čvrsta!
Share on facebook
Share on twitter

Kako javlja Radio Slobodna Evropa,  kardinal Duka je tvrdio kako Frljićeve predstave Naše nasilje, vaše nasilje i Izopćenje potiču mržnju protiv kršćana. Sudac se s tim nije složio te je u obrazloženju odbijenice naveo da se gradska kazališta i festival Kazališni svijet na kojem su sporne predstave izvedene ne trebaju ispričavati Duki.

Te predstave su bile alegorije, s tim da izbor eksplicitnijih scena donosi autoru veći publicitet. Što se nasilja tiče, bilo je naznaka seksa Isusa, ali bile su i scene koje evociraju napade Islamske države, isto kao i davljenje zarobljenika. Može se shvatiti i tako da su u prošlosti svi nešto loše činili, i kršćani i muslimani”, stoji među inim u obrazloženju.

Za hrvatske prilike posebno je znakovita činjenica da je sudac naveo i kako sam osobno rečene predstave ne bi gledao ni da su besplatne, ali i istaknuo kako dužnost suda nije da procjenjuje ukus publike. „Tu nije bilo nikakve diskriminacije”, kazao je sudac, koji je tvrdnje da bi predstave mogle izazvati negativnu reakciju muslimana otpisao zaključkom da „…sud smatra da se ne može postupati tako da se zbog mogućeg rizika skidaju hlače prije nego se zagazi u vodu.

Kardinal Duka je tvrdio da zbog scene u kojoj Isus siluje muslimanku ne može slobodno ispovijedati svoj vjeru i obavljati bogoslužje, jer se spornom scenom potiče mržnju prema kršćanima kao sljedbenicima nekoga tko siluje žene. Sudac je na to konstatirao da kršćanima nitko ne brani da i dalje idu u crkvu i ispovijedaju svoju vjeru, a ako im je vjera zbog tih scena poljuljana, „onda nije bila dovoljno čvrsta”.

Konačno, recimo i to kako je obrana navela da Duka i njegov odvjetnik uopće nisu pogledali predstavu već samo neke njezine isječke i to na internetu: “Niko ih nije tjerao da to gledaju na internetu, a ako su se osjećali loše gledajući to, za to nisu kriva kazališta. Ne postoje kazne za herezu, kao što je to nekada bilo”.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI