Naslovnica > VIJESTI > Ravnatelju Narodnog kazališta u Brnu prijete smrću zbog Frljićeve predstave

Ravnatelju Narodnog kazališta u Brnu prijete smrću zbog Frljićeve predstave

'Naše nasilje, vaše nasilje' i dalje izaziva kontroverze u Češkoj, no čini se kako su i publika i većina gradskih zastupnika ipak stali u obranu umjetničkih sloboda.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali, dogradonačelnik Brna, Petr Hladik(KDU-ČSL), tražio je od ravnatelja festivala Divadelní svět BrnoMartina Glasera, istovremeno i ravnatelja nacionalnog teatra u tom gradu, da razmotri uvrštavanje Naše nasilje i vaše nasilje u program je "predstava vrijeđa kršćansku vjeru", a festival "se plaća iz javnog proračuna". 

Glaser je takvo što odbio učiniti, a u protestu su mu se pridružili i ravnatelji svih kazališta koja sudjeluju na festivalu, ali i središnji češki portal za izvedbene umjetnosti, tamošnji parnjak Teatara.hr, Divadelne Noviny.

Hladik, međutim, nije popuštao i tražio je od Gradskog vijeća da se izjasni po ovom pitanju, odnosno da u slučaju Glaserova odbijanja da predstavu skine s repertoara značajno okljaštri njegovo financiranje. Za divno čudo, gradski zastupnici tome su se usprotivili, a medijska halabuka oko cijelog slučaja predstavu je rasprodala u rekordnom roku.

Martin Glaser izrazio je veliko zadovoljstvo ovakvim raspletom događaja, navodeći kako je u Brnu pokušan tzv. poljski model političke i ekonomske cenzure umjetnosti. No, otkrio je i kako je nakon niza manje ili više benignih prijetnji zaprimio i nekoliko onih u kojima mu se izravno prijeti smrću zbog uvrštavanja Naše nasilje, vaše nasilje na repertoar festivala, te kako ih je proslijedio policiji pod čijom je trenutno zaštitom.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI