Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Bilić i Katunarić kao Radman i Rogošić

Bilić i Katunarić kao Radman i Rogošić

Iako na domaćim scenama nije režirao već gotovo cijelo desetljeće i iako se protiv njega na Županijskom sudu u Zagrebu još uvijek vodi postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti, upravo je Katunarića dopala čast da otvori ovogodišnje Splitsko ljeto.
Share on facebook
Share on twitter
U srijedu, 29. svibnja u Zagrebu će se održati sjednica Festivalskog vijeća Splitskog ljeta, a na kojoj bi trebao biti prihvaćen program ovogodišnjeg izdanja te manifestacije. Prema prijedlogu što ga je pripremila aktualna uprava festivala i HNK u Splitu, 59. ljeto trebalo bi imati pet premijernih naslova, te mini baletni festival, a na samom otvorenju planirana je premijera opere Franza von Suppéa Povratak mornara pod ravnanjem Lorisa Voltolinija, i u režiji - Lea Katunarića.
Povratak mornara tako će ujedno biti i povratak Katunarića na domaće pozornice i to u velikom stilu, nakon što na istima nije radio od pokretanja procesa za zloporabu položaja i ovlasti u Zagrebačkom kazalištu mladih, dakle gotovo deset godina.
Rečeni proces još uvijek traje, pače, nastavak glavne rasprave zakazan je za 24. lipnja, dakle upravo u vrijeme kad bi trebali početi i pokusi za premijeru Povratka mornara!

Podsjetimo, nakon više godina parničenja, Županijski je sud u Zagrebu 2009. nepravomoćno osudio Lea Katunarića, bivšeg ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih na dvije godine zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti, a njegova nekadašnjeg zamjenika Ozrena Prohića na 18 mjesečnu zatvorsku kaznu. Tajnica Mirna Čubranić uvjetno je tad osuđena na 11 mjeseci, uz rok kušnje od pet godina, dok je Kruno Miljan uvjetno osuđen na devet mjeseci uz rok kušnje od dvije godine.

Nakon žalbenog procesa Vrhovni sud je u veljači 2011. poništio presudu i naložio da se cijeli postupak vrati na početak, odnosno da se ponovi suđenje na Županijskom sudu, koje traje i danas.

Mogućnost da zbog nastavka procesa Katunarić ne bude u potpunosti posvećen poslu ili da do premijere predstave bude i osuđen, očito ne brine upravu Splitskog ljeta, točnije intendanta Tonča Bilića. Dapače, u splitskom su teatru sve glasnija šuškanja kako bi Katunarić od iduće sezone mogao preuzeti i ravnateljsko mjesto u Operi.
To doduše ne čudi, uzme li se u obzir karijerni put drugog optuženika u istom procesu, Ozrena Prohića, koji je od početka procesa do danas obnašao ravnateljsko mjesto u riječkoj Operi, režirao diljem zemlje i predavao na zagrebačkoj ADU, da bi prije nekoliko mjeseci postao i redovitim profesorom na toj školi.
Katunarić je pak od početka procesa posve iščeznuo s domaćih pozornica, zaposlio se u Centru za kulturu Maksimir kao viši stručni suradnik, organizirao MaxArtfest, te pod pseudonimom Kadele kao konceptualni i likovni umjetnik nastupao u inozemstvu.
Njegov poratak režiji i to baš u Splitu, nije pak plod puke slučajnosti, već - kažu upućeni - činjenice da je s intendantom HNK u Splitu povezan na isti način kao nesuđeni ravnatelj HTV1, Željko Rogošić s generalnim ravnateljem HRT-a, Goranom Radmanom. Bilić i Katunarić su naime - kumovi.
No, sličnosti recentnog skandala na nacionalnoj televiziji s aktualnom situacijom u splitskom HNK tu ne prestaju, dapače - isprepliću se. Naime, za spomenuto Splitsko ljeto, Bilić planira koprodukciju upravo sa HRT-om, točnije tamošnjim orkestrom, koji bi umjesto onog domicilnog trebao nastupiti u drugoj opernoj premijeri ljeta, Ukletom Holandezu, a u režiji Branka Brezovca. HRT nije odabran slučajno, jer je upravo Bilić, suprotno Zakonu o kazalištima, šef-dirigent HRT-ova Zbora!
Osim ovih dviju kumskih predstava, na programu Splitskog ljeta bi se trebale naći i dvije dramske premijere -  već otprije najavljeni Shakespeareov Timon Atenjanin u režiji Georgija Para, te To dijete francuskog dramatičara Joëla Pommerata u režiji Nenni Delmestre. Balet pak planira premijeru na Verdijevu glazbu u koreografiji Dinka Bogdanića, te mini-festival predstava s tekućeg repertoara i to najvjerojatniej na Sustipanu.
Hoće li se sve planirano na koncu i dogoditi ovisi trenutno prije svega o odluci Festivalskog vijeća, a koje na čelu s ministricom kulture zasjeda za dva dana.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI