Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Hrvatska invazija na MESS

Hrvatska invazija na MESS

U glavnom programu gostuju 2 ovdašnje produkcije, dok jednu od samo 2 festivalske premijere potpisuju Damir Zlatar Frey i – Mani Gotovac.
Share on facebook
Share on twitter

373d1.jpg

47. međunarodni kazališni festival MESS, zbivat će se u Sarajevu od 23. do 31. listopada 2007. U devet festivalskih dana bit će odigrano 16 predstava u glavnom programu, uz 2 festivalske premijere, te 2 predstave u off programu. Izbor predstava ove je godine najvećim dijelom okrenut regiji i dramskom tekstu, pa je tako i jedna od dviju premijera rezultat natječaja za dramski tekst koji je festival raspisao u suradnji s BDP-om. Među europskim gostovanjima nalazi se i nekoliko naslova iz 2003., ali i lanjski dobitnik posebne nagrade talijanskih kritičara i jedna od najvećih senzacija prošle njemačke sezone /naslovna/.

MESS počinje neformalno, off uličnim nastupom 'Let it Burn' Irwish Theatera, dok ga službeno, potencijalno najvećim festivalskim hitom, otvara jedan od najstarijih europskih teatara Deutsches Theater Berlin, koji je još davne 1883. osnovala grupa glumaca na čelu s Maxom Reinhardtom.

U Sarajevo stižu hard-core verzijom Eshilove 'Orestije' u obradi Olivera Reesea i redatelja Michaela Thalheimera, a koja je radikalnim i minimalističkim pristupom izvorniku izazvala oduševljenje njemačke kritike. Uz desetak litara krvi kojom zaljeva svaku izvedbu, impresivan zbor od čak 40 članova, minimalnu scenografiju i pozicioniranje publike u središte izvedbe, 'Orestija' traje tek - 90 vrlo apokaliptičnih minuta. Dramaturg Oliver Rees, nemilosrdno je naime poštrihao treći dio trilogije, i s njim bilo kakavu nebesku intervenciju, ali i svaku vjeru u demokraciju kao model rješenja.

Osim DT-a, publika će već prvog dana vidjeti i predstavu pobjednika 40. MESS-a, teatra Sfumato iz Sofije. Bugari će se ove godine predstaviti dvodjelnim projektom 'Astapovo station' i 'Elabuga station' koje su režirali Margerita Mladenova i Ivan Dobchev, kombinirajući s glumcima nekoliko medija, dokumenate, fotografije, video materijal...

Iz Litve na MESS stiže i Graužinis Cezaris, i to svojom prvom predstavom za ‘Cezaris Group’, kojom je u domovini zaradio i Zlatni križ za nabolji kazališni debi u 2003. riječ je o predstavi 'Arapska noć' po drami Rolanda Schimmelpfenniga, a zanimljivo je da je isti tekst kod nas igran u Kazalištu Virovitica, a u kojem i sam Cezaris ove sezone režira, ali – Vidića.

Europsku kazališnu staru gardu ove godine na MESS-u predstavlja Odin Teatret Eugenia Barbe, kojeg je zagrebačka publika imala prilike gledati na Festivalu svjetskog kazališta. No, dok su u Zagrebu igrali 10 godina star naslov u Sarajevo stižu produkcijom iz 2005., ‘Andersenov san’ nastalom povodom 200. godišnjice rođenja H.C. Andersena, a po njegovim tekstovima i glumačkim improvizacijama.

Stara Sarajevska znanica i prijateljica, i klaunerijska ikona, Lee Delong igrat će pak 'Une Femme Seule' Daria Foa, u režiji Boba Meyera, predstavu nastalu 2003. u suradnji irskih Gare St Lazare Players (inače najpoznatijih po interpretacijama Beceketta) i francuskog Theatre du Chaudron, the Cartoucherie. No, to ne znači da će Delong, inače učenica Jacquesa Lecoqa, ove godine zatajiti svoj zaštitni znak, već će tijekom svog boravka u Sarajevu držati radionicu klaunerije.

1190841921_005221600_6843_.jpg
Teatrino Giullare: Kraj igre

Iz Italije stižu dva gostovanja, 'Na granici, kroz ogledalo' Lady Godiva Teatra iz Ravene i Teatrino Giullare sa zanimljivom lutkarskom interpretacijom Beckettova 'Kraja igre', koja je lani dobila posebnu nagradu talijanske kritike Premio Ubu 2006, za inovativno korištenje lutaka, a ne kako to pogrešno navodi festivalski sajt – onu glavnu (spettacolo dell'anno), koja je otišla Aristofanovima 'Pticama' u režiji Federica Tiezzija.

Slovenci će se predstaviti 'Sumrakom bogova' u režiji Diega de Brea, predstavom koja je nedavno igrala i na FSK, a Grci plesom, odnosno s tri sola u koreografiji Apostolie Papadamaki za njezin Quasi Stellar studio. Riječ je o tri studije muškog, ženskog i hemafroditskog identiteta koje izvode potpuno goli plesači, a koje su dio Quasi Stellarova ciklusa o ljepoti.

Domaćine predstavljaju Kamerni teatar 55 s 'Othellom' u režiji gostujućeg Rahima Burhana, te 'Sakati Billy', predstava festivalskog ravnatelja Dine Mustafića, a koja je u programu van konkurencije (osim za eventualne glumačke nagrade). Inscenacija je to drame najhvaljenijeg suvremenog irskog dramatičara Martina McDonagha ‘The Cripple of Inishmaan’, a koja je kod nas premijeru imala u Požegi u režiji Nine Kleflin.

1190842762_002580700_143_.jpgSakati Billy, r: Dino Mustapić

Iz Hrvatske na MESS putuju ZeKaeMov 'Victor ili djeca na vlasti' u režiji Harisa Pašovića, te 'Ćelava pjevačica' splitskog HNK u režiji Aleksandra Ogarjeva, ali i Damir Zlatar Frey i Mani Gotovac koji će kao redatelj i dramturginja potpisati novu verziju Strindbergove ‘Gospođice Julije’, jedne od dviju festivalskih premijera.

Kako o tom izboru kaže festivalski ravnatelj Mustapić, ‘Publika se sjeća kultne predstave ‘Noževi u kokoškama’ reditelja Damira Zlatara Freya, koji je poznat po svojoj režiji. On ispituje klasične dramske materijale u kontekstu fizičkog, odnosno tjelesnog teatra, scenske ekspresivnosti, radikalnih rediteljskih rješenja i intervencija na tekstu, što će biti slučaj i sa Julijom. To neće biti klasična predstava ‘psihološkog realizma’, već smiona u istraživanju scenskog jezika, hrabra u izrazu, kontroverzno postavljena i neočekivano drugačija od dosadašnjih verzija Gospođice Julije.'

‘Gospođicu Juliju’ će uz glazbu slovenskog Leibacha igrati Mona Muratović, Jasmin Mekić i Lana Stanišić, a premijera je planirana za 30. listopad u slikarnici Narodnog pozorišta.

Druga je festivalska premijera 'Ćeif', tekst bosanskohercegovačkog autora Mirze Fehimovića koji je odabran na zajedničkom natječaju MESS-a i Beogradskog dramskog pozorišta, s kojim u koprodukciji nastaje predstava. Režirat će je Egon Savin, čija druga predstava 'Zločin i kazna' na MESS stiže u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta.

Preostala dva festivalska naslova stižu iz Beograda – 'Na dnu' Maksima Gorkog koji je za all-star ekipu Jugoslovenskog dramskog pozorišta (Voja Brajević, Bogdan Diklić, Nebojša Glogovac, Slobodan Tešić, Tamara Vučković, itd). režirao Paolo Magelli, te konačno nedavna gošća Festivala malih scena u Rijeci, BITEF-ova predstava 'Cirkus istorija', Sonje Vukičević.

Za detalje bacite oko na službene stranice MESS-a, a mi vam još donosimo raspored izvedbi.

23.10.2007.

Trg Narodnog pozorišta, 19:00
AUSTRIJA
Irrwisch Theater; 'Let it burn'

Narodno pozorište, 19:30
NJEMAČKA;
Deutsches Theater Berlin; Eshil: 'Orestija', r: Michael Thalheimer

Pozorište mladih, 22:00
BUGARSKA;
Theatre Laboratory 'Sfumato'; 'Astapovo Station', r: Ivan Dobchev

24.10.2007.

Ulice Sarajeva, 12 :00
AUSTRIJA;
Irrwisch Theater; 'Wegenstreits Guests'

19:30
DANSKA;
Odin Teatret / Nordisk Teaterlaboratorium; 'Andersen's Dream', r: Eugenio Barba

Pozorište mladih, 22:00
BUGARSKA;
Theatre Laboratory 'Sfumato'; 'Elabuga Station', r: Margarita Mladenova

25.10.2007.

Narodno pozorište, 19:30
CRNA GORA;
Crnogorsko narodno pozorište; F.M.Dostojevski: 'Zločin i kazna', r: Egon Savin

19:30
DANSKA;
Odin Teatret / Nordisk Teaterlaboratorium; 'Andersen's Dream', r: Eugenio Barba

26.10.2007.

Narodno pozorište, 19:30
HRVATSKA;
HNK Split; E.Ionesco: 'Ćelava pjevačica' r: Aleksandar Ogarjov

Pozorište mladih, 22:00
LITVANIJA;
Audronis Liuga Production; 'Arabian Night', r: Graužinis Cezaris

19:30
DANSKA;
Odin Teatret / Nordisk Teaterlaboratorium; 'Andersen's Dream', r: Eugenio Barba

27.10.2007.

Akademija scenskih umjetnosti, 18:00
FRANCUSKA;
Gare St.-Lazare Players; 'A Women Alone', r: Bob Meyer

Narodno pozorište, 19:30
BOSNA I HERCEGOVINA;
Narodno pozorište; M.McDonagh: 'Sakati Billy', r: Dino Mustafić

Međ. centar za djecu i omladinu, 22:00
ITALIJA;
Teatrino Giullare; Samuel Beckett: 'Endgame'

28.10.2007.

Narodno pozorište, 19:30
SRBIJA;
JDP; M.Gorki: 'Na dnu', r: Paolo Magelli

29.10.2007.

Pozorište mladih, 18:00
GRČKA;
Quasi-stellar; 'The Beauty Series - 3 Soli', k: Apostolia Papadamaki

Narodno pozorište, 19:30
SLOVENIJA;
SMG Ljubljana; 'Sumrak bogova', r: Diego de Brea

Kamerni teatar ‘55, 22:00
BOSNA I HERCEGOVINA;
Kamerni teatar ’55; Shakespeare: 'Othello', r: Rahim Burhan

30.10.2007.

Narodno pozorište, 19:30
HRVATSKA;
ZeKaeM: R.Vitrac 'Victor ili djeca na vlasti', r: Haris Pašović

Slikarnica Narodnog pozorišta, 22:00
BOSNA I HERCEGOVINA;
Festivalska premijera: Strindberg: 'Gospođica Julija', r: Damir Zlatar Frey

31.10.2007.

Međ. centar za djecu i omladinu, 18:00
ITALIJA;
Lady Godiva Teatro Ravenna; Na granici, kroz ogledalo, Alessandro Taddei, Enrico Caravita, Valentina Venturi

Kamerni teatar ‘55, 19:30
SRBIJA/BOSNA I HERCEGOVINA;
Festivalska premijera: Beogradsko dramsko pozorište/MESS: M.Fehimović: 'Ćeif', r: Egon Savin

Slikarnica Narodnog pozorišta, 19:30
BOSNA I HERCEGOVINA;
MESS: Strindberg: 'Gospođica Julija', r: Damir Zlatar Frey

Dom mladih, 22:00
SRBIJA;
BITEF/JDP: W.Shakespeare: 'Cirkus Istorija', r: Sonja Vukičević

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI