Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Bobo Jelčić na Berlinaleu

Bobo Jelčić na Berlinaleu

Bobo Jelčić ovih je dana jako zaposlen čovjek. Idućeg tjedna ima premijeru prve predstave samostalne predstave nakon 15 godina, a potom leti u Berlin jer je njegov dugometražni igrani film uvršten u program tamošnjeg prestižnog filmskog festivala.
Share on facebook
Share on twitter

Velibor Bobo Jelčić će se ovih dana, nakon ovoljetne prilično javne svađe s tadašnjim intendantom Dubrovačkih ljetnih igara, Ivicom Prlederom, opet naći u žiži intersa javnosti. 26. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih bit će premijerno izvedena njegova predstava Galeb, prva koju nakon 15 godina rada u tandemu s Natašom Rajković, režira samostalno.

Odmah zatim Jelčić leti za Berlin gdje će u programu tamošnjeg filmskog festivala premijerno biti prikazan njegov cjelovečernji igrani film Obrana i zaštita, opet prvi film koji radi samostalno, budući je prethodni, Ono sve što znaš o meni (2005.) bio projekt njega i Nataše Rajković.

Oba su se ta filma našla u medijima i puno prije njihovih premijera, između ostalog i zato jer domaćoj filmskoj zajednici nije bilo baš najdraže da filmske subvencije iz javnih fondova dobivaju kazalištarci. O tome zašto je daleko manji problem kad se transfer dogodi u drugom smjeru, točnije kad se filmaši bave kazalištem, malo se kad priča, no hoće večeras u Emisiji urednice Jelene Jindre, od 21h na HTV3, u kojoj će uz Jelčića i Dalibora Matanića gostovati i Darko Lukić.

Bilo kako bilo, Obrana i zaštita, uvrštena je u program Forum 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Forum je posvećen inovativnim djelima koja predstavljaju odmak od srednje struje i oblikuju nekonvencionalne filmske pristupe.

Program Forum (International Forum of New Cinema) ove će godine doživjeti svoju 43. godinu. Radi se o programski najsmjelijoj selekciji Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u kojem se naglasak stavlja na inovativna djela koja predstavljaju odmak od srednje struje i oblikuju nekonvencionalne filmske pristupe. Ovogodišnje, 63. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, inače najposjećenijeg filmskog festivala na svijetu koji svake godine privuče oko 300.000 posjetitelja, održava se od 7. do 17. veljače 2013., a njegov službeni program čine još nekoliko potprograma, među kojima su najpopularniji i najznačajniji službeni natjecateljski program, Berlinale Shorts i Panorama.

Filmovi prikazani u programu Forum ne ulaze u konkurenciju za službene festivalske nagrade, ali mogu osvojiti neku od nagrada koje dodjeljuju nezavisni žiriji Festivala u Berlinu, kao što je Nagrada Ekumenskog žirija (koja je prošle godine pripala filmu Parada Srđana Dragojevića, inače prikazanoj u programu Panorama), nagrade žirija FIPRESCI i C.I.C.A-e, nagrada žirija Amnesty International, nagrada Peace Film Prize, Nagrada čitatelja dnevnika Tagesspiel, Filmska nagrada Caligari itd.

Službena najava kaže da je je u pitanju: mostarska priča o predrasudama i ljudskim slabostima. Radnja filma smještena je 20 godina nakon završetka rata u suvremeni Mostar, koji je i dalje podijeljen na hrvatsku i bošnjačku stranu, a govori o Hrvatu Slavku koji želi otići na pogreb predratnom prijatelju muslimanu, što ga dovodi u sukob s društvom, ali i sa samim sobom. Đulagina smrt i sahrana izazivaju kod njegovog prijatelja Slavka snažnu reakciju. Sam sebi postavlja niz pitanja o njihovom prijateljstvu i zajedničkim pogledima na život. Počinje preispitivati i razinu bliskosti s Đulaginom obitelji i svoje osjećaje prema njima. Nesiguran je i oko trenutne političke situacije te mogućih posljedica odlaska ili neodlaska na pogreb. Slavko je Hrvat i katolik, a Đulaga Bosanac musliman. Danas žive na različitim stranama Mostara, grada snažno podijeljenog na dvije zajednice: hrvatsku i muslimansku…

Glavne uloge u filmu tumače Bogdan Diklić i Nada Đurđevska, a uz njih igraju još i Ivana RoščićIzudin BajrovićVinko KraljevićRakan RushaidatNermin Tulić i mnogi drugi.

Na Obrani i zaštiti radili su  i pomoćnik redatelja Radivoje Andrić, direktor fotografije Erol Zubčević i montažerka Ivana Fumić. Za scenografiju je zadužen Mario Ivezić, za kostimografiju Sanja Džeba, a majstorica maske je Ana Bulajić Črček. Film se snima na različitim lokacijama u Mostaru i Čapljini. Film nastaje u produkciji kuće Spiritus Movens iz Zagreba (Zdenka Gold), Produkcije Kadar iz Širokog Brijega te Hrvatske radiotelevizije, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI