Naslovnica > VIJESTI > INFO > U potrazi za intendantima

U potrazi za intendantima

Ministrica kulture odbila je program Ane Lederer i tako potragu za intendantom HNK u Zagrebu vratila na početak, dok je Kazališno vijeće HNK Split očekivano predložilo Tonča Bilića kao svog favorita za vođenje te kuće.
Share on facebook
Share on twitter

Ministrica kulture Andrea Zlatar odbila je prihvatiti program Ane Lederer i njezinu kandidaturu za treći mandat na čelu HNK Zagreb. Kako je sama objasnila medijima:

"Budući da je i na sjednici Kazališnog vijeća HNK Ana Lederer predložena za intendanticu s "tankim" omjerom glasova u njezinu korist (četiri prema tri) i budući da se negativno očitovalo Kulturno vijeće za dramske umjetnosti, zaključila sam da moram odbaciti njezinu kandidaturu, odnosno da je program dosadašnje intendantice manjkav kao osnova za njezino imenovanje na treći mandat"

Pojasnila je i  glavne nedostatke tog programa: umjesto da pruži inovativni, razvojni model koji bi bolje pozicionirao HNK unutar hrvatske kulture i na međunarodnom planu, on predstavlja nastavak ustaljenog modela, ne nudeći jasnu perspektivu i ne približujući se uspješnim praksama vođenja kazališta u Europi.

Stoga će nakon čak tri propala natječaja, uskoro biti raspisan i četvrti, a posve je izvjesno da će se na njega javiti i dvoje kandidata koji na ovom natječaju nisu prošli iz formalno pravnih razloga - Vladimir Visković i Sibila Petlevski.

Ministrica kulture je međutim posredstvom glasnogovornice da se Lederer može javiti i na idući natječaj:

To što je odbačen program dosadašnje inendantice u dva mandata, ne znači da se ona ne može javiti na sljedeći natječaj. Ona svoj program može doraditi, kao što se mogu javiti i svi ostali koji na ovom natječaju nisu prošli zbog nepotpune natječajne dokumentacije. Nema unaprijed favoriziranih kandidata.

Zanimljivo je kako se o cijelom slučaju još u petak Ministarstvu očitovao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, no sadržaj tog očitovanja, barem zasad, nije poznat javnosti.

Istovremeno potragu za intendantom nastavlja i HNK Split, čije je Kazališno vijeće jučer nakon razmatranja triju pristiglih prijava odlučilo Gradskom vijeću predložiti za tu poziciju imenuje dirigenta Tonča Bilića.

Potvrdi li njihov izbog Gradsko vijeće SPlita, a potom i ministrica kulture, Bilić će na čelo Drame postaviti Jasena Boku, na čelu Opere zadržat će Ivicu Čikeša, dok će dosadašnju ravnateljicu Baleta Almiru Osmanović naslijediti Dinko Bogdanić. No, u Bilićevoj kadrovskoj križaljci najzanimljivija je odluka za poslovnog ravnatelja imenuje Milivoja Hekmana, koji je tu dužnost obavljao i za mandata Milana Štrljića i za kojim se odonda vuče cijeli niz prilično neugodnih 'repova'. Uz to, Hekman je iz HNK prešao na dužnost višeg pravnog savjetnika u službi za kulturu i umjetnost grada Splita, pa je zapravo odgovoran za cijeli niz skandaloznih odluka koje je Grad u posljednje vrijeme donio vezano za teatar, o čemu je na dugo i naširoko u svojim zaključcima nedavno pisalo i Radničko vijeće HNK Split, koje će se - nema sumnje - uskoro oglasiti i po pitanju ovog odabira.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI