Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izvoz: Superheroj Male scene u Koreji

Izvoz: Superheroj Male scene u Koreji

Zagrebačka Mala scena premijerno u Nacionalnom kazalištu u Seulu predstavlja svoj već četvrti interkulturalni projekt, predstavu - Superheroj.
Share on facebook
Share on twitter

Interkulturna predstava za djecu od 9 godina na više - Superheroj, bit će praizvedena 26. srpnja 2012. godine u Nacionalnom kazalištu u Seulu (National Theatre of Korea - Daroreum Stage), a u sklopu Multikulturnog Festivala.

Predstava je nastala unutar najvećeg interkontinentalnog i interkulturnog kazališnog projekta namijenjenog djeci i mladima u 2012. godini: Patchwork Family – ASSITEJ international project koji povezuje kazališta i kazališne festivale iz Europe i Azije.

Patchwork Family međunarodni je kazališni projekt namijenjen djeci i mladima, a predstavlja jedinstvenu kazališnu suradnju koja propituje interkulturni dijalog.

Partneri u projektu su kazališta i kazališni festivali iz Austrije (Dschungel Wien), Hrvatske (Mala Scena), Rusije (kazalište TYZ, Ekaterinburg i festival SAMART, Samara), Japana (Kijimuna Festa, Okinawa), Južne Koreje (Joyful Theater, Seul), Hong Konga (Mingri Theater), Tajvana (Song Song Song Theater) i Kine (Guangzhou Filming and Performance Ltd.).

Ideju o projektu inicirao je japanski producent Hisashi Shimojama tijekom listopada 2009. godine u Zagrebu, a tijekom 2010. i 2011. godine stvarala se kompanija na mnogobrojnim audicijama u Europi i Aziji. Dramski tekst nastao je kroz proces sudjelovanja sedmero glumaca s osobnim pričama i idejama, a napisao ga je ruski dramski pisac Mikhail Bartenev.

Osim Ivice Šimića, umjetničkog ravnatelja Male scene, iz Hrvatske u projektu sudjeluju i Dražen Čuček (glumac kazališta Komedija), Alen Kraljić (skladatelj), Lucija Žigrović (prevoditeljica), a cijeli je projekt i predstavu producirala Vitomira Lončar (kazalište Mala scena).

[jwplayer config="audio" mediaid="104667"]

Superheroju, svojevrsnom kazališnom reality show za djecu, igraju i Michael Alexander Pöllmann (Austrija), Leung Tin Chak (Hong Kong), Tomoko Inoue (Japan), Natalia Kuznetsova (Rusija), Sanghoon Han (Južna Koreja) i Hsuan-Ju Hsieh (Tajvan).

Predstava će tijekom ljeta i jeseni 2012. godine gostovati po festivalima u Aziji i Europi, pa će je nakon publike u nacionalnom korejskom teatru vidjeti i ona Kijimuna Festa, na japanskoj Okinawi (3. - 5. kolovoza),  od 6.  do 12. kolovoza na programu je  Kaohsiung Children's Arts Education Festivala, na Tajvanu, a slijede još i izvedbe na ruskim festivalima u Samartu (11. - 14. rujna) i Ekaterinburgu (16.  - 19. rujna).

Od 21.  do 24.  rujna Superheroj će igrati na austrijskim festivalima Dschungel Wien festival u Beču i Szene bunte wähne u Hornu, nakon čega slijedi nastavak azijske turneje sa izvedbama u Hong Kongu (22. - 6. studenoga) i  Kini (7. - 11. studenoga).

Putovanja hrvatskog tima sufinancirali su tijekom gotovo tri godine rada na projektu Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Ostale partnere sufinancirali su izvori iz njihovih zemalja, a najveći financijski teret produkcije podnijeli su partneri iz Azije (Japan i Koreja).

Ovo je već četvrti međunaordni kazališni projekt kroz koji Lončar i Šimić propituju multikulturni i inetrkulturni dijalog u kazalištu: Borghes Projekt (multikulturni projekt 7 zemalja), Manila, Filipini 2006 i iFdentity projekt, Madrid, Španjolska (interkulturni projekt 9 zemalja) radili su za Inernational theatre institut, a interkulturnu predstavu A tko si ti? radili su u kazalištu Mala scena u suradnji s Japanskom umjtničkom fundacijom.

Na žalost, Hrvatska će biti jedina zemlja/partner čija publika neće imati prilike vidjeti predstavu Superheroj jer Grad Zagreb, kojemu je ponuđeno gostovanje, nije pokazao zanimanje za ovaj  kazališni događaj.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI