Aut

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zapamtite – to što PlayStation ne može „čitati“ Xbox igricu ne znači da je pokvaren.
autorski tim funkcija
Jelena Kovačevscenograf
Mirko Cvjetkofotograf
Lucija Prstec Smolčeckostimograf
Paško Vukasovićautor ideje
Paško Vukasovićredatelj
Klasja Habjanautor likovnog oblikovanja
Zita Nakić - Vojnovićautor likovnog oblikovanja
Ivana Vukovićdramaturg
Buga Marija Šimićproducent
Domagoj Klasićoblikovatelj svjetla
Matija Antolićskladatelj

U Autu ćete upoznati Mateja. Matej je malo drukčiji od takozvanih "normalnih", odnosno neurotipičnih ljudi. Za njega su užasno komplicirane stvari jednostavne, a ono što je većini ljudi normalno, njemu predstavlja nepremostiv problem. Matej zna sve glumce hrvatskoga glumišta, može citirati svaki film koji je pogledao, ali izračunati koliko je 13 minus 8 – čini se nemogućim. Matej je neurodiverzalna osoba - osoba s poremećajem na spektru autizma. Jednog dana on otkriva da je u njegovu susjedstvu ubijen pas što pokreće niz događaja, tijekom kojih, osim krivca, otkrivamo i kako izgleda život s autizmom.

Aut nam kroz Matejevu priču otkriva sve one koje "ne vidimo". Koji nam nisu u vidokrugu, koje kao djeca ne bismo zvali u svoj tim za igranje nogometa nakon škole. Potiče da sebe okrenemo naopačke i pitamo se - tko je zapravo unutra, a tko vani?

Predstavu režira Paško Vukasović po čijoj ideji je predstava i nastala, a koji je o predstavi i ideji rekao:

"Ideja za predstavu “Aut” dominantno je rođena je kroz dvije životne situacije koje su se dogodile u relativno kratkom vremenskom periodu. Upoznavanje i druženje sa Matejem, koji je apsolutni genijalac u području filma i kazališta, a koji je osoba s poremećajem iz spektra autizma te čitanje romana “Neobičan događaj sa psom u noći”.

Razmišljanja sam kako je primarna nit vodilja kazališta razbijanje predrasuda i poticanje kritičkog promišljanja.

Sam proces rada na predstavi bio je uistinu drukčiji od bilo čega dosadašnjeg.  Svjestan sam činjenice kako svaka buduća izvedba “Auta” nosi nešto novo, drugačije i neočekivano. Upravo je to najveća ljepota i vrijednost ove predstave za djecu i mlade, ali i one nešto starije."

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE