Naslovnica > PREDSTAVE > Sunce djever i Neva Nevičica

Sunce djever i Neva Nevičica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Klasik Ivane Brlić Mažuranić kao monodrama za djecu stariju od 8 godina.
autorski tim funkcija
Mirko Cvjetkofotograf
Matej Meštrovićskladatelj
Buga Marija Šimićproducent
Domagoj Klasićoblikovatelj svjetla
Ivana Brlić Mažuranićautor teksta
Ivica Šimićredatelj
Vitomira Lončarproducent
izvođači uloge
Buga Marija Šimić

Sunce djever i Neva Nevičica jedna je od osam pripovijedaka iz knjige Priče iz davnine, Ivane Brlić-Mažuranić.

Počinje pričom o mlinaru i mlinarici tvrda srca, koji su besplatno su mljeli brašno caru da mu se umile, a sirotinji istu uslugu naplaćivali  polovicom žita donesenog na mljevenje. Jednom im  je u mlin došla žena po imenu Mokoš, a zapravi čarobno biće koje je moglo mijenjati oblik. Tražila je da joj samelju žito za sina, a spomenula je i da ima unuka po imenu Sunce. Mlinar joj nije povjerovao, dapače rugao joj se i odbio joj samljeti žito, nakon što mu je Mokoš odbila dati polovicu istog.

No, mlinareva kći, Neva Nevičica, sažalila se i obećala Mokoš besplatno samljeti žito kad joj roditelja ne bude u mlinu. Zauzvrat, Mokoš joj je zahvalno obećala svoju pomoć kada god joj zatreba i poručila da će reći unuku Suncu, tko je samljeo brašno.

Od tad, mlin nije 'slušao' mlinara i mlinaricu pa je samo Neva mogla mljeti žito, što je razbjesnilo njezine roditelje i ona je počela razmišljati o odlasku od kuće. Mokoš joj je pak ispričala o carevni, koja je obećala da će se vjenčati za onoga tko nađe njene izgubljene ključeve, a ako bi to bila žena, tada bi postala njena pratilja na dvoru i živjela bi u raskoši.

Neva je krenula u potragu za ključevima, istovremeno kad i mladić ban Oleh. Ključeve je pronašla Mokoš prerušena u prepelicu i predala ih Nevi, koja je odbila biti dvorjanica carevni, jer je ova bila ohola. Stoga je Neva predala ključeve Olehu, no ni on ih nije želio 'unovčiti', odnosno vjenačiti se carevnom već - Nevom. Nakon što ih zbog takve odluke napadne vojska carevne, Nevi i Olehu u pomoć će priskočiti Sunce, koje će ima na koncu - kad se konačno vjenčaju - biti djever...

U kazalištu Mala scena, ovu su bajku odlučili postaviti kao monodramu za djecu od 8 godina naviše, a režira je Ivica Šimić, kojemu je to prva produkcija u nekad matičnoj kući, nakon čak četiri godine. Predstavu izvodi njgova kći - Buga Marija Šimić.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE