Search
Close this search box.

Orašar

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nezaboravnu blagdansku priču o drvenom orašaru koji se pretvara u pravog mladića i djevojci Klari koja zajedno s njim odlazi u magični svijet Šećerne vile, pogledajte u HNK Zagreb.
autorski tim funkcija
Alexandre Dumas (otac)autor adaptacije
E.T.A Hoffmannautor predloška
Waczlaw Orlykowskikoreograf
Waczlaw Orlykowskiautor predloška
Vesna Butorac Blaćeredatelj
Günther Schneider-Siemssenscenograf
Allin Vlasenkodirigent
Iraida Lukašovabaletni majstor
Miroslav Salopekdirigent
Silvana Čuljakasistent dirigenta
Victor Marius Alphonse Petipaautor libreta
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Josip Levačićoblikovatelj svjetla
Suzana Bačićbaletni majstor
Petar Iljič Čajkovskiskladatelj
Božica Lisakbaletni majstor
Ivan Repušićdirigent
Žorž Draušnikvoditelj produkcije
Ika Škomrljkostimograf
Mirna Sporišautor nakita
Irena Pasarićbaletni majstor
Ivan Josip Skenderzborovođa
Barbara Bourekasistent kostimografa
Dinko Bogdanićredatelj
izvođači uloge
Andrei IzmestjevDrosselmeyer
Andrej BarbanovOrašar
Anton BogovPrinc
Edina PličanićVila Šećera
Elisa KleinSnježna kraljica
Ersilia NikpaljKlara
Ervina SulejmanovaSnježna kraljica / Vila Šećera
George StanciuOrašar / Princ
Ilir KerniPrinc
Irena PasarićVila Šećera
Ivančica MiroševićSnježna kraljica
Mathieu GanioPrinc
Milka Hribar - BartolovićVila Šećera
Mirna SporišKlara
Pavla (Mikolavčić) PećušakKlara / Vila Šećera
Petra Vargović StanciuKlara
Svebor SečakDrosselmeyer
Tomaž RodeDrosselmeyer / Princ

Ovo je tekst o produkciji HNK u Zagrebu koja više nije na repertoaru. Aktualna produkcija Orašara u HNK Zagreb je ovdje, HNK Split ovdje, HNK Rijeka ovdje, a ona u HNK Osijek - ovdje.

***

Teško je zamisliti ijednu baletnu kuću koja na svojem repertoaru redovito postavlja svjetska dijela klasičnog baleta, a da pritom u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika nema barem jednu izvedbu slavnog Orašara ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog.

Ova božićna bajka postala je neizostavan dio blagdanskog repertoara već u drugoj polovici XX. stoljeća, a da li je razlog tome nagla komercijalizacija Božića i pomama oko blagdanskih poklona ili naprosto neodoljivo topla priča o djevojci čiji božićni poklon postaje istodobno i čarobna ljubavna priča puna iznenađenja, na vama je odlučiti.

U svakom slučaju, originalna ideja o baletu došla je Ivanu Vsevoložskom, upravitelju  ruskog Imperial Teatra, nakon što je pročitao kratku priču poznatog njemačkog romantičarskog autora, E. T. A Hoffmanna. Radilo se o djelu Orašar i Kralj miševa, čiju je adaptaciju ubrzo napravio Alexandre Dumas otac, te libreto napisao Marius Petipa, inače jedan od najpoznatijih koreografa klasičnog baleta, a koji je zaslužan i za koreografiju  premijerne izvedbe Orašara 18. prosinca 1982.  u Imperial Mariinsky Teatru u St. Petersburgu.

Od tada su se dali u izazov koreografiranja mnogi, između ostalog, i George Balanchine i Mihail Barišnjikov, a ako se zaputite na domaću verziju u HNK Zagreb, dočekati će vas koreografija i režija Waczlawa Orlykowskog koja je nastala 1970. kao rezultat suradnje s dirigentom Mirom Belamarićem. Nju su što vjernije pokušali rekonstruirati Dinko Bogdanić i Vesna Butorac Blaće 2004. i od tada je možete vidjeti svake godine redovito na zagrebačkim kazališnim daskama pod dirigentskom palicom Ivana Repušića, Miroslava Salopeka ili Allina Vlasenka.

Radnja se odvija u dva čina te prati priču djevojčice Klare, koja počinje tako što nalazimo nju i njenu obitelj na božićnoj proslavi u vlastitom domu. Proslavu prekida dolazak Herr Drosselemyera, koji nosi poklone članovima obitelji. No, Drosselmeyer uskoro podijeli sve poklone, a Klara ostaje praznih ruku. Da bi oraspoložio uplakanu djevojčicu, on joj poklanja – orašara, u obliku zgodnog uniformiranog vojnika. Zadovoljni, svi odlaze na počinak, no u ponoć, Klara se budi u strahu jer začuje miševe , koji se uskoro pojavlju u nadnaravnoj veličini. No, dogodi se još nešto neočekivano – orašar u obliku vojnika se pretvara u pravog živog maldića i spašava je od zlih miševa, a zatim zajedno putuju u čarobni svijet Šećerne vile gdje se susreću s različitim slasticama koje plešu, ali i predstavljaju određene dijelove svijeta.

Tako čokolada pleše španjolski ples, šećerne lizalice  plešu  ruski ples (trepak), vjerojatno jedan od najpoznatijih dijelova u cijelom baletu, zatim kava pleše arapski ples i čaj kineski ples.  Klara se poslije svega budi sa lutkom orašara u rukama, shvaćajući da je sve bio više nego prekrasan san. Ali u nekim verzijama, Klara se ne probudi, time naglašavajući da ponekad i najnevjerojatniji snovi mogu postati – stvarnost.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE