Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Venecijanski biennale u Zagrebu

Venecijanski biennale u Zagrebu

Hrvatski nastup na 54. venecijanskom bijenalu pod naslovom 'Potrebno je živjeti samouvjereno… gledajući', bit će predstavljen i u Zagrebu.
Share on facebook
Share on twitter

Točno na današnji dan proše godine izvjestili smo vas kako su povjerenice hrvatskog nastupa na Venecijanskom biennalu, članice kustoskog kolektiva Što, kako i za koga iliti WHW,  za nacionalni nastup na toj manifestaciji odabrale radove Toma Gotovca i izvedbenog kolektiva BADco.

Kako je pak taj nastup izgledao, dijelom možete provjeriti i sami u Galeriji Nova, u četvrtak, 16. veljače, u 18 sati, te u utorak, 28. veljače, u 19 sati, kada će vodstvo kroz izložbu preuzeti BAD.co, nakon čega će isti kolektiv u ZKM - u premijerno izvesti i svoju novu predstavu - Tamno i natrag.

Kako kaže službena najava:

U fokusu izložbe 'Potrebno je živjeti samouvjereno... gledajući' kritički je diskurs utemeljen na tematizaciji procedura gledanja, načina promatranja i politika pažnje, unutar i izvan konvencija izložbe. Naslov izložbe, citat Tomislava Gotovca, na mnoge načine sumira Gotovčev umjetnički kredo, ali je također i zahtjev koji je upravljao prezentacijom u sklopu predstavljanja Hrvatske na prošlogodišnjem 54. Venecijanskom bijenalu, kao i postavom nove verzije izložbe u Zagrebu.
Izložba se u galeriji Nova gradi u dvije faze: dok BADco. u Zagrebačkom kazalištu mladih izvodi scensku verziju instalacije u predstavi 'Tamno i natrag', u galeriji su pokazani samo radovi Gotovac - Lauera, u prostornim parametrima zadanim prostornom intervencijom BADco. Nakon razdoblja scenskih izvedbi, instalacija 'Odgovornost za viđeno: Priče iz negativnog prostora' BADco. se od 28. veljače seli u prostor galerije, te u svoje izložbeno izdanje uključuje zagrebačku publiku.

U sklopu projekta, u organizaciji Multimedijalnog instituta, najavljena je i izložba Slobodana ŠijanaMjesto pod suncem, i to u utorak, 16. veljače, u 18 sati, u showroomu Galerije Nova, kao i razgovor s autorom u petak, 17. veljače, u 20 sati.

Inicijalni umjetnički susret, ideju iz kojeg se izvodi postav izložbe 'Mjesto pod suncem' Slobodan Šijan opisuje sljedećim riječima:

Prilikom posjete Los Angelesu, 2009. u rujnu, napravio sam jedan foto-hommage Tomu. Snimio sam kino 'Fine Arts' na Wilshare Bulevardu, u kojem  je pedesetih godina XX stoljećaa, održana svjetska premijera njegovog omiljenog holivudskog filma 'A Place in the Sun', redatelja Georgea Stevensa. Rekao sam 'O.K., hajde da napravim jedan rad, da snimim fotografiju tog kina, gdje će se vidjeti  natpis: 'Mjesto pod suncem by Tomislav Gotovac', zato što je Tom izmislio nešto što je nazvao ready–made film...

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI