Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Mletački trgovac

Mletački trgovac

Laurence Olivier kao Shylock, prvo u predstavi National Theatrea, a potom u BBC-jevoj ekranizaciji predstave. Treba li reći još išta osim da je snimka - kompletna?
Share on facebook
Share on twitter

Mletački trgovac ili u izvorniku The Merchant of Venice drama je Williama Shakespearea, za koju se vjeruje da je napisana između 1596. i 1598.

No, nije sporna samo njezina godina nastanka, nego i žanrovska klasifikacija, dok pak i danas žučne rapre širokih razmjerira izazivaju i odgonetanja onoga ‘što je pisac htio reći’. Naime, tekst je u prvom folio izdanju klasificiran kao komedija, dok ga većina čitatelja i/ili gledatelja pamti po njegovim snažnim drmaskim scenama, poput Porzijinog govora o milosti ili pak Shylockova protiv mržnje Židova.

A upravo mržnja Židova i židovskog, odnosno antisemitizam, stoljećima se pripisuju i autoru i tekstu. Iako nema dokaza o bilo kakvim Shakespeareovim antisemitskim namjerama, činjenica je ipak da je ova drama nebrojeno puta korištena u propagandne ili anti-propagandne svrhe spomenutog svjetonazora, a jedan od nasvježijih primjera za to jest scena iz filma The Pianist, u kojoj Henryk Szpilman citira baš spomenuti ’Hath a Jew No Eyes?’

Snimka koju vam donosimo, televizijska je adaptacija predstave londonskog National Theatrea iz 1973. u režiji Johna Sichela Laurenceom Olivierom u ulozi omraženog lihvara, dok ostale ključne uloge igraju Anthony Nicholls (Antonio), Jeremy Brett (Bassanio), Joan Plowright (Porzia) i Louise Purnell (Gessica).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE