Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Etnički čista podjela uloga

Etnički čista podjela uloga

Comédie-Française sudi se s nasljednicima pisca Bernard-Marie Koltèsa zbog podjele uloga u njegovu komadu, jer ista nije - dovoljno etnički čista.
Share on facebook
Share on twitter

Jučer je u Parizu održano prvo ročište u postupku Comédie-Française protiv Françoisa Koltèsa, a zbog klevete i odštete. Molierovo je kazalište tužilo brata i nositelja autorskih prava na radove od AIDSA 1984. preminulog Bernard-Marie Koltèsa/na slici/, jer im je odbio produljiti ugovor za izvođenje drame ‘Povratak u pustinju’ i još ih nazvao licemjernima.

Naime, nova je ravnateljica, Comédie-Française, Muriel Mayette, i ujedno prva žena na toj, po francuskom protokolu 39. najvažnijoj državnoj funkciji, ove sezone sve iznenadila najavivši za veljaču premijeru Koltesove drame i to u vlastitoj režiji. Odluka o kojoj se govorilo kao hrabroj, provedena je u djelo, a ugovor s nositeljem autorskih prava potpisan je na 30 izvedbi.

No, kad je istekao, François Koltes ugovor je odbio produljiti objasnivši svoju odluku činjenicom da ulogu Alžirca Azizza u predstavi  Comédie-Française, suprotno naputcima u tekstu njegova brata i autora, igra – bijelac. Kazalište je nazvao licemjernim i odbio daljnju raspravu. Ravnateljica je prvo medijima objašnjavala kako bi bilo besmisleno dovoditi nekoga iz Alžira za tu ulogu, a onda se pošteno naljutila i Koltesa tužila sudu.

Većina komentatora zgraža se nad Koltesovim postupkom pitajući treba li onda Hamleta uvijek igrati Danac, navode primjere drugih poznatih i tvrdoglavih nasljednika autorskih prava... no svi su čini se zaboravili jednu vrlo važnu činjenicu. Trenutnu političku situaciju u Francuskoj i ‘etničku čistoću’ tamošnjeg kazališta.

Naime, ono što je ravnateljica Comédie-Française zaboravila spomenuti jest činjenica da u Francuskoj obitava ogromna Alžirska zajednica, te da joj je u Parizu na raspolaganju barem desetak vrhunskih glumaca alžirskog porijekla. No, oni, kao i njihove kolege porijeklom iz Afrike ili Indokine i drugih bivših francuskih kolonija, gotovo da nemaju pristupa na daske francuskih državnih i municipalnih kazališta, kao što to uostalom donedavna nisu imali ni na tv.

U zemlji čija gotovo trećina stanovnika nisu bijelci, prvi ne-bijelac koji je dobio posao voditelja neke informativne emisije na državnoj televiziji zaposlen je prije jedva godinu dana i to na molbu Predsjednika Republike. Bio je Chiracov znak dobre volje, nakon što je ulične nerede manjinskih zajednica diljem zemlje nasilno ugušio današnji predsjednik, a tada ministar unutarnjih poslova – Nicholas Sarkozy.

Odluka Françoisa Koltesa da ne produlji ugovor s Comédie-Française poklopila se pak s pobjedom tog istog Sarkozya na izborima koji su podijelili Francusku. Tajming, dakako nije slučajan, budući je njegov brat bio veliki borac za prava manjinskih zajednica u Francuskoj, a ugnjetavanjima istih u francuskim kolonijama posvećen je i njegov tekst ‘Combat de nègre et de chiens’. No sam Bernard-Marie Koltès nikad nije posezao za sličnim, odlukama, kao što uostalom nije činio ni njegov brat kad je primjerice 2003. dozvolio premijeru istog u Francuskoj spornog teksta - splitskom HNK. Tamo je 'Povratak u pustinju' režirao Ivica Buljan, a ulogu Azizza igrao je–Denis Božić.

Očito je dakle da je Koltes mlađi namjerno izazvao gužvu i to s motivom da sve spomenute probleme učini vidljivijima oku javnosti u Francuskoj. No, po onoj staroj kako je put u pakao popločan dobrim namjerama, moglo bi se lako dogoditi da njegov angažman manjinskim zajednicama u Francuskoj zapravo bude medvjeđa usluga jer će onda po istom principu ubuduće imati valjano opravdanje da nastave ne primjenjivati u Engleskoj već posve uobičajene ‘color-blind’ podjele uloga.

Bilo kako bilo, odluka suda očekuje se do kraja tjedna.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI