Naslovnica > PREDSTAVE > Sarah Bernhardt

Sarah Bernhardt

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Legendarna francuska glumica Sarah Bernhardt svratit će u - HKK Zadar.
autorski tim funkcija
Nina Skorupautor teksta
Ivan Leo Lemoredatelj
John Čolakscenograf
Marija Šarić Bankostimograf

Francuska glumica Sarah Bernhardt rođena je 22.10.1844 u Parizu i prvu ulogu odigrala je u Comedie Françise 1862. Iako na početku njezina karijera nije obećavala, postala je jedna od najpoznatijih dramskih glumica koja je karijeru nastavila i u nijemom filmu.  Surađivala je i prijateljevala s Victorom Hugoom s kojim je nakon prusko-francuskog rata ponovno otvorila kazalište Odéon, izvodeći  njegovu dramu 'Ruy Blas'.

Jedna od njezinih najpoznatijih filmskih uloga je uloga Hamleta u filmu 'Dvoboj s Hamletom' iz 1900. Osim što je  glumila u mnogim parškim kazalištima, igrala je na Cubi,  u Rio de Janeiru, New Yorku...Za vrijeme predstave 'La Tosca' 1905. ozlijedila je nogu. Od te se ozljede nikada nije oporavila te je 1915. nogu zahvatila gangrena, no ipak, čak i nakon amputacije  noge, Sarah Bernhardt nastavila je glumiti. Preminula je 26.03.1923.godine u Parizu.

Radnja predstave 'Sarah Bernhardt' se događa pred kraj njezinog života, u trenutku u kojem ona diktira svoje memoare, a s obzirom da je Sarah Bernhardt  bila poznata upravo po scenama umiranja, predstava se bavi i odnosom prema smrti  iz pozicije današnje civilizacije.

Predstava 'Sarah Bernhardt' najavljivana je za prošlu sezonu, no zbog bolesti autora odgođena je za ovu .  Tekst za predstavu napisala je Nina Skorup po motivima drame 'Sarah i vrisak languste' autora J. Murrella i G. Wilsona te biografije H.Gidela 'Sarah Bernhardt', a predstavu režira Ivan Leo Lemo.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter