Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Videoteka: Sumrak bogova

Videoteka: Sumrak bogova

Comédie-Française ove se godine nakon 23 godine pauze vratila na festival u Avignonu i to premijerom predstave prema scenariju Viscontijevog filma, a koju je režirao Ivo van Hove! Donosimo vam cjelovitu snimku.
Share on facebook
Share on twitter

Na ovogodišnjem Avignonskom festivalu premijerno je izvedena predstava Les Damnés kojom se Comédie-Française nakon čak 23 godine pauze vratila na rečeni festival. Režiju predstave nastale prema scenariju za čuveni film Luchina Viscontia, Sumrak bogova potpisuje pak - Ivo van Hove.

Scenarij za Sumrak bogova napisali su 1969 godine. Nicola Badalucca i Enrico Medioli, a film pripada Viscontijevoj Germanskoj trilogiji. Priča počinje jedne noći u veljači 1933. godine, one iste u kojoj je izgorio Reichstag. Vodeća mjesta u državi pripala su nacionalsocijalistima, a da bi sve se završilo u noći dugih noževa u lipnju 1934., te sukobima unutar nacističkog društva.

Okosnicu radnje čini propadanje moralnih stupova jednog elitnog društva koje je spremno prijeći sve granice da bi se domoglo svojih ciljeva. Djelo je upravo stoga puno aluzija na klasike književnosti kao što su Shakespearovi Macbeth (tema ubojsta kralja i kobnog bračnog para) i Hamlet (odnos majke i sina ), zatim Bijesovi Dostojevskog (silovanje i samoubojstvo nedužne djevojčice) ili Eshilova Orestija, čiju strukturu prati scenarij, te iz kojih su vjerojatno najstrašniji motivi ukomponirani u realistično društveno-političko stanje tadašnje Njemačke, a obitelj Von Essenbeck zapravo je jasna aluzija na industrijsku obitelj Kruppovih.

Van Hove pak kaže da je za njega središnja tema predloška 'slavlejnej zla' i da predstavom ne rekreira film već ulazi u dijalog sa scenarijem.

Je li u tome uspio ocijenite sami.

https://www.youtube.com/watch?v=FZ_uf_zeOLM

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI