Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.40/2010

Tjedni TV pregled br.40/2010

Ovaj tjedan pogledajte emisiju o plesu i scenografiji, dvije koreografije, dvije komedije, jednu reprizu i jedan dokumentarni film.
Share on facebook
Share on twitter

Ton  i ton: Ples i Scenografija
Ponedjeljak/04.10/ oko 09.00/ HRT 2

Emisija u kojoj o suvremenom plesu i svome plesnom izrazu govori plesačica i plesna pedagoginja Zrinka Šimičić. U djelu emisije posvećenom scenografiji govori Leo Vukelić, scenograf  i jedan od osnivača  'Tigar teatra'.

One flat thing reproduced
Četvrtak /07.10./07:30/ ARTE

‘One flat thing reproduced‘ je poznata je koreografija Williama Forsythea izvedena je 2000.godine u Frankfurtu i dostupna je u našoj videoteci. 14 plesača izvodi koreografiju između 20 stolova. Stolovi se koriste  kao plesni prostor  s kojim igraju plesači i njihova razgibana tijela te stvaraju neobiče pokrete i eksplozivnu napetost.
Ova izvedba ‘One flat thing reproduced’  snimljena je  u studiju u režiji Thierryja De Meya.

Veliki čarobnjak, uživo iz Comédie-Francaise
Petak/08.10./ 20:40/ ARTE

'Veliki čarobnjak' je komedija napuljskog  dramatičara i scenarista Eduarda De Filippa koju Arte prikazuje povodom dvadest godina prikazivanja.
U dosadnom primorskom gradiću, drugorazredni mađioničar  Otto Marvuglia krati turistima vrijeme. Za vrijeme jednog od svojih nastupa omogućava supruzi od Calogera Di Spelte sastanak s ljubavnikom. Ona se ne vraća i mađioničar uvjerava muža pred okupljenom publikom da je njegova žena u smještena kutiji i da on mora vjerovati u to. Di Spelta odlučno vjeruje  da ga  njegova supruga nije izdala, da je samo u kutiji.  Kroz njegovo uporno poricanje stvarnosti  Di Spelta  je izgradio paralelni svijet u kojem  on određuje svoju vlastitu sudbinu. Predstavu pogledajte u režiji Dana Jemmetta.
Eduardo De Filippo rođen je 24.05.1900 u Napulju, talijanski je glumac,  dramski pisac, scenarist i pjesnik, najpoznatija djela su mu 'Filumena Maturano' i 'Napuljski milijunaš'. 1948. godine napisao je 'Velikog čarobnjaka' koji je godinu dana kasnije postavljen na scenu. De Filippo je preminuo 31.10.1984. u Rimu.

Veliki manevri u tijesnim ulicama
Subota/09.10./ 18:30/ HRT 2

Snimka predstave 'Veliki manevri u tijesnim ulicama' iz 2003.godine, u režiji preminulog Marina Carića, odigarane u kazalištu Komedija. Komediju je napisao poznati autor, drama, komedija i romana Ivo Brešan. 'Veliki manevri u tijesnim ulicama' parafraziraju Shakespearovu 'Ukroćenu goropadnicu'. Komedija od 14 slika je prenesena u hrvatsku sredinu te se zbiva u  Šibeniku oko 1920.godine, započinje šalom maskiranih građana na račun  umornog i siromašnog  kotlokrpe Nikole Bagare iz Drniša.

Chaconne
Nedjelja/10.10./09:50/ ARTE

'Cahconne' je balet za četiri plesna para pun humora, brzine i spontanosti u kojim je miješaju zahtijevna plesna izvedba s lakoćom. Koreografija se pleše uz uz baletne glazbene djelove iz Mozertove opere 'Idiomeneo',  i naručena je od zaklade ' Tanzstiftung Birgit Keil'.  Svi plesači i plesačice su članovi baletnog ansambla državnog kazališta iz Karlsruhea. Koreografiju potpisuje Christian Spuck, i ona je kao većina njegovih baleta, plesna studija ovisnosti ili slobode pojedinca. Časopis 'Ballett International - Tanz Aktuell' nekoliko je put posljednjih godina proglasio  Spucka najboljim mladim koreografom.

Leonid Bernstein
Nedjelja/10.10./10:15/ ARTE

Dokumentarni film o pijanistu, dirigentu i skladatelju Leonidu Bernsteinu prikazuje se na 20.godišnjicu njegove smrti. U filmu će biti prikazani brojni intervjui koje je glazbenik dao 1978.godine dopunjeni s arhivskim snimkama s probe Bernsteinove 3.Simfonije 'Kaddish' s Izraelskim filharmonijskim orkestrom. U filmu će također pogledajte i izvatke iz njegovih popularnih djela 'Wonderful Town', 'Candide', 'West Side Story' i 'Trouble in Tahiti'.
Leonard Bernstein (1918-1990) je bio pijanist, dirigent i skladatelj ruskog židovskog porijekla. Skladao je  simfonije, komornu glazbu i klavirske koncerte, te filmske partiture i mjuzikle, uključujući i 'West Side Story'. Kao skladatelj kombinirao je mnogo različitih glazbenih stilova: kasni romantizam, židovsku liturgijsku glazbu, serijelnu glazbu, jazz, pop i rock. Od 1958. do 1969. bio je šef- dirigent  Filharmonije u New Yorku, a istu dužnost obavljao je od 1987. pa nadalje u 'London Symphony Orchestra'.

Trgovci i ljubavnici
Nedjelja/10.10./12:55/ HRT 2

Repriza TV-drame prema scenariju i u režiji  nedavno preminuloga Vanče Kljakovića. Radnja ‘Trgovaca i ljubavnika’ se događa u Zagrebu 1911.godine, za vrijeme održavanja  ‘Drugog zagrebačkog  zbora’,  gospodarske izložbe,  slične današnjem Velesajmu. U zagrebačkim hotelima nema  slobodnih  soba, te je Gavrilo Gašić, koji je iz provnicije donio suhomesnate proizvode poslan na privatnu adresu gdje upoznaje Renatu Puškec, čija je majka otputovala sestri u Zagorje. Stvar dodatno komplicira što je Renata zaručnica  Alojzija Bedaneka, narodnog zastupnika i predstavnika  ‘Zagrebačke pivovare’.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

2 Responses

  1. U TV DRAMI TRGOVCI I LJUBAVNICI IMAMO PRILIKU GLEDATI DVA GLUMCA KOJI ĆE(NAKON TE DRAME I INIH) BITI I MINISTRIMA KULTURE(TO JE ONO KAKO GLUMCI ILI AKTERI PO ZVANJU MOGU ZAVRŠITI, NASPRAM, ONIH KOJI PROPADNU ILI KOJE KUDA,ZAVRŠE…

  2. DODATNA OPASKA, HRT(DRAMSKI PROGRAM )DOISTA REPRIZIRA ZNAČAJNE NASLOVE KOJI SU ILI PoZABORAVLJENI A NEKE PRVI PUT NEKI (MLAĐI)I IMAJU PRILIKU VIDJETI!!!!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI