Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Preminula Sena Jurinac

Preminula Sena Jurinac

U Njemačkoj je u 91. godini preminula velika hrvatska operna umjetnica Srebrenka Sena Jurinac
Share on facebook
Share on twitter

Sena Jurinac rođena je u  Travniku 24. listopada 1921., a školovala se u Zagrebu gdje je na sceni HNK Zagreb i debitirala kao Mimi u operi La Boheme.

U Bečkoj državno operi prvi je put pjevala 1944. i to ulogu Cherubina u Figarovom piru, da bi potom postala stalnom članicom te slavne operne kuće i u angažmanu ostala sve do 1983. kad se od publiek oprostila kao Marschallin u 'Der Rosenkavalier'.

Na Salzburg Festivalu debitirala je još  1947., a uskoro osvojila i London i to kao Dorabella na sceni Covent Gardena.

Posebno omiljena Jurinac je bila u Glyndebourneu, gdje su njezine interpretacije Mozarta redovito dočekivane ovacijama.

Bila je protagonisticom brojnih povijesni opernih produkcija, a kritika ju je opsivala kao sugestivnu i profinjenu umjetnicu izražajna glasa, vrhunske muzikalnosti i atraktivne scenske pojave.

Snimila je nekoliko nosača zvuka za velike tvrtke RCA, EMI, CETRA, HMV, PHILIPS, DGG i DECA, a BBC je nedavno objavio CD s njezinim nastupom na čuvenim Promsima 1961.

Prije mjesec dana povodom njezina rođendana u Kazališnom muzeju u Beču otvorena je je izložba njoj u čast, dok joj je HNK u Zagrebu istog dana posvetio izvedbu Puccinijeve opere 'La Bohème'.

Bečka državna opera izdala je povodom smrti Sene Juarić priopćenje u kojem izražavaju žaljenje zbog smrti  "legendarne umjetnice koja nije oblikovala samo Bečku državnu operu već i cijeli operni svijet".

Sena Jurinac preminula je 22. studenog u svom domu u blizini Augsburga.

http://www.youtube.com/watch?v=PVTfeqUyKgA

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI