Naslovnica > VIJESTI > INFO > Eurokaz Saloon 2011.

Eurokaz Saloon 2011.

Od veljače 2011. kreće nova serija Eurokaz Saloona, večernjih otvorenih susreta posvećenih problemima i fenomenima domaćih izvedbenih umjetnosti.
Share on facebook
Share on twitter

Teme planirane za buduća izdanja Saloona su: „Od čega živi izvedbenost?“, „Novo, inovativno ili drukčije“, „Tko izvozi hrvatsko kazalište?“, „Red, poredak, talent“, „Prisutnosti – odsutnosti“ i sam Eurokaz, povodom svoje obljetnice, a voditelj programa Igor Ružić, najavljuje ih ovako:

Slijedom želje da Eurokaz Saloon reagira na kronične kao i na aktualne probleme domaćih izvedbenih umjetnosti, prva sesija bavit će se upravo gorućom temom – očekivanim ali ipak   skandaloznim kulturnim proračunom za 2011. godinu. Nakon prošlogodišnjih događanja, pokušaja naknadnog smanjivanja već odobrenih sredstava i prosvjednih akcija nezavisne scene, i relativnog mira koji je uslijedio, konačno su, i to u veljači, objavljeni rezultati rada povjerenstava, stručnih tijela i računovođa koji sjede iza zatvorenih vrata institucija. Proračun je takav da ima okus onog jela koje se servira hladno, što znači da velika većina nezavisne kulture može ili zatvoriti svoja vrata, baš poput institucija i tijela državne uprave zaduženih za kulturu, ili pak u hibernaciji dočekati neku sretniju budućnost. O svemu tome, ne u formi „uobičajene“ jadikovke nego kao nešto konkretniji polilog zainteresiranih – od pripadnika nezavisne scene preko voditelja javnih ustanova do predstavnika tijela koja o svemu odlučuju – razgovarat će se na prvoj ovogodišnjoj sesiji pod naslovom „Od čega živi izvedbenost?“.

Ona će se održati u ponedjeljak 28. veljače 2011. s početkom u 20 sati, u prostorima Eurokaza, Dežmanov prolaz 3.

„Novo, inovativno ili drukčije“ bit će razgovor o kazalištu kakvo znamo i kakvo bismo voljeli znati; o pomaku koji je, treba vjerovati, uvijek moguće proizvesti i „već viđenom“ koje uvijek gledamo. Pokušat će odgovoriti na pitanje, nakon što je „novo kazalište“ postala sintagma koja bi se u svakoj dinamičnijoj sredini već potrošila, treba li je (p)ostaviti kao stilsku odrednicu, pisati s velikim početnim slovom, smjestiti u nepostojeće domaće pojmovnike teatra i pobrojati njezine učinke. Ili je, ipak, treba ostaviti da živi kao mogućnost dostignuća prakse nešto drukčije od uobičajenih, ali da joj se pridoda određena doza srednjostrujaškog statusa, kako bi izlaskom iz okvira nezavisnog ili navodno manje zavisnog sektora postala svakodnevna, ili barem nešto učestalija, činjenica i redovite kazališne proizvodnje. Također, razgovor o novom treba biti i razgovor o inovaciji, pojma koji domaća teatrologija i praksa ne rabe često, ali koji bi možda mogao otvoriti razlikovno polje između stilske odrednice i konkretnijeg tehničkog/poetičkog proboja.

Tema „Tko izvozi hrvatsko kazalište?“ govori sama za sebe u formi pitanja na koje nema sustavnog odgovora. Kako u onim rijetkim situacijama kad domaće kazalište zaista gostuje nerijetko dolazi do mistifikacije procesa, drugi ovogodišnji Eurokaz Saloon potrudit će se otkriti u kojoj mjeri su odlasci domaćih produkcija na put rezultat dogovorene suradnje, osobnih kontakata, festivalskih usporedbi domaće i inozemne produkcije, rada kazališnih kuća ili tijela kulturne politike na gradskoj i državnoj razini.

„Red, poredak, talent“ svojevrsni je nastavak tribine održane u sklopu jednog od i ne tako davnih izdanja Eurokaza, s nazivom koji parafrazira tadašnji. Ovoga puta bavit ćemo se radom institucija, kako obrazovnih tako i produkcijskih, mogućnostima prolaska kroz prve i prelaska u druge uz što manje osobnih žrtava, štete i kompromisa, popisom i opisom već prokušanih načina zaobilaženja i nadilaženja istih te posljedicama takvih meandriranja na umjetnički proizvod.

Hrvatska je tradicionalna izvoznica gastarbajtera, pa ni umjetnici, u specifičnom slučaju i kazalištarci, nisu iznimka. Razgovor na temu „Prisutnosti – odsutnosti“ zato će se pozabaviti upravo kvalitetom koju donosi, ali koju iz matične sredine konkretno i odnosi, svako (samo)izuzeće pojedinca - privremeno, povremeno ili trajno. I, s druge strane, svime onime što ustrajni ostanak nudi i (od)uzima.

Posljednji ovosezonski Eurokaz Saloon bit će i svojevrsna rekapitulacija samog Eurokaza. Radna proslava 25. obljetnice bit će razgovor o učincima, postignućima, pogreškama i zastranjenjima Festivala novog kazališta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI