Naslovnica > PREDSTAVE > Povratak

Povratak

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: , ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Povratak', drama u jednom činu, izdana 1898., požeškog autora Srđana Tucića, nova je Eurokazova premijera, istovremeno i ispit iz Suvremene inovativne režije studentice ADU, Arije Rizvić.
autorski tim funkcija
Kasija Vrbanacsuradnik za scenski pokret
Toni Blažinovićskladatelj
Tomislav Božićoblikovatelj svjetla
Ana Marija Filipecoblikovatelj zvuka
Arija Rizvićredatelj
Stjepan Filipecscenograf
Petra Minakostimograf
Srđan Tucićautor teksta

Povratak, drama u jednom činu, izdana 1898., požeškog autora Srđana Tucića, vjerojatno je jedno od najprepoznatljivijih  dramskih djela hrvatske moderne, ali svakako i najcjenjenija iz cijelog Tucićevog književnog opusa.  Pod jakim utjecajem stranih naturalističkih autora, te zaokupiran socijalnom  slikom  manjih sredina te životima ljudi koji u njima žive, Tucić je portretirao tragičnu sudbinu nekoliko likova koji istovremeno pokušavaju spasiti vlastito dostojanstvo, ali i preživjeti u financijski nemogućim uvjetima.

Komad je vrlo brzo privukao pozornost i splitskog skladatelja Josipa Hatzea,  učenika velikog  Pietra Mascagnia, pa se već  1911. dogodila praizvedba danas gotovo najpoznatije hrvatske verističke opere, za koju niti sam Mascagni nije štedio pohvale, a koja je posljednji put kod nas postavljena još 2008. u HNK Osijek.

Za razliku od opere, drama Povratak je u domaćoj suvremenoj scenskoj proizvodnji zaboravljena drama, iako, kažu u Eurokazu "priziva kritičku društvenu aktualnost (odlazak s ognjišta, emigracija) i izaziva današnju strukturu osjećaja, određenu bezizlazjem i tupošću."

Radnja se odvija u malom slavonskom selu na Badnju večer, kada se Jela i njena majka Kata spremaju na polnoćku na koju ih treba voditi Stanko, Jelin ljubavnik, s kojim je Jelaisključivo zbog financijske pomoći koju joj on može ponuditi.  No, iznenada se na vratima pojavljuje Katin muž Ivo, koji je dugo bio odsutan zbog rada u tvornici. Žene su zaprepaštene jer je Ivo u tvornici izgubio ruku.  Ivo je to učinio namjerno, kako bi dobio odštetu i vratio se konačno svojem domu. No, Ivina sreća zbog povratka domu ne traje dugo jer uskoro saznaje da je njegova kćer ljubavnica Stanku. Bijesan zbog toga, Ivo ubija Stanka,  a Jela, očajna, baca mu se pod noge i moli ga da ubije i nju…

Kako kaže službeno priopćenje: "Ovim odabirom, Eurokaz nastavlja svoj rad na revidiranju i prevrednovanju ustaljenog i odavno zadanog odnosa prema, ne samo, dramskoj baštini. Pa tako Plac razotkriva arhaiku ekoloških idila metaforički predstavljenu kumicama s tržnica, dok se Povratkom jedan socijalni mrak podržan folklornim kontrapunktom podiže do mitskih zasićenja."

Ovo uprizorenje kanonskoga teksta hrvatskog modernizma u režiji studentice 1. g. MA Studija kazališne i radijske režije Arije Rizvić ispitna je produkcija iz Suvremene inovativne režije pod mentorstvom profesora Branka Brezovca.

Uz ADU, koproducent predstave je i udruga Hrvatska kuća u čijem se prostoru predstava igra.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter