Naslovnica > PREDSTAVE > Povratak

Povratak

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: , ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Povratak', drama u jednom činu, izdana 1898., požeškog autora Srđana Tucića, nova je Eurokazova premijera, istovremeno i ispit iz Suvremene inovativne režije studentice ADU, Arije Rizvić.

Povratak, drama u jednom činu, izdana 1898., požeškog autora Srđana Tucića, vjerojatno je jedno od najprepoznatljivijih  dramskih djela hrvatske moderne, ali svakako i najcjenjenija iz cijelog Tucićevog književnog opusa.  Pod jakim utjecajem stranih naturalističkih autora, te zaokupiran socijalnom  slikom  manjih sredina te životima ljudi koji u njima žive, Tucić je portretirao tragičnu sudbinu nekoliko likova koji istovremeno pokušavaju spasiti vlastito dostojanstvo, ali i preživjeti u financijski nemogućim uvjetima.

Komad je vrlo brzo privukao pozornost i splitskog skladatelja Josipa Hatzea,  učenika velikog  Pietra Mascagnia, pa se već  1911. dogodila praizvedba danas gotovo najpoznatije hrvatske verističke opere, za koju niti sam Mascagni nije štedio pohvale, a koja je posljednji put kod nas postavljena još 2008. u HNK Osijek.

Za razliku od opere, drama Povratak je u domaćoj suvremenoj scenskoj proizvodnji zaboravljena drama, iako, kažu u Eurokazu "priziva kritičku društvenu aktualnost (odlazak s ognjišta, emigracija) i izaziva današnju strukturu osjećaja, određenu bezizlazjem i tupošću."

Radnja se odvija u malom slavonskom selu na Badnju večer, kada se Jela i njena majka Kata spremaju na polnoćku na koju ih treba voditi Stanko, Jelin ljubavnik, s kojim je Jelaisključivo zbog financijske pomoći koju joj on može ponuditi.  No, iznenada se na vratima pojavljuje Katin muž Ivo, koji je dugo bio odsutan zbog rada u tvornici. Žene su zaprepaštene jer je Ivo u tvornici izgubio ruku.  Ivo je to učinio namjerno, kako bi dobio odštetu i vratio se konačno svojem domu. No, Ivina sreća zbog povratka domu ne traje dugo jer uskoro saznaje da je njegova kćer ljubavnica Stanku. Bijesan zbog toga, Ivo ubija Stanka,  a Jela, očajna, baca mu se pod noge i moli ga da ubije i nju…

Kako kaže službeno priopćenje: "Ovim odabirom, Eurokaz nastavlja svoj rad na revidiranju i prevrednovanju ustaljenog i odavno zadanog odnosa prema, ne samo, dramskoj baštini. Pa tako Plac razotkriva arhaiku ekoloških idila metaforički predstavljenu kumicama s tržnica, dok se Povratkom jedan socijalni mrak podržan folklornim kontrapunktom podiže do mitskih zasićenja."

Ovo uprizorenje kanonskoga teksta hrvatskog modernizma u režiji studentice 1. g. MA Studija kazališne i radijske režije Arije Rizvić ispitna je produkcija iz Suvremene inovativne režije pod mentorstvom profesora Branka Brezovca.

Uz ADU, koproducent predstave je i udruga Hrvatska kuća u čijem se prostoru predstava igra.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter