Naslovnica > PREDSTAVE > Gospoda Glembajevi (Eurokaz)

Gospoda Glembajevi (Eurokaz)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Nema spasa u naciji, nema nam morala, nema religioznosti, iskupljenja, savjesti. Ima mutno u nama i s tim mutežom priznanja zasnujmo jedan održiviji svijet nepodnošljive osjećajnosti i prisiljene čovječnosti', poručuju iz Eurokaza povodom nove Brezovčeve inscenacije Krležina klasika.
autorski tim funkcija
Tomislav Maglečićoblikovatelj svjetla
Branko Puceković - Pucoblikovatelj zvuka
Suzana Brezoveckostimograf
Branko Brezovecautor adaptacije
Branko Brezovecredatelj
Ivana Knezscenograf
Stanko Juzbašićskladatelj
Ivan Marušić – Klifautor projekcija
Miroslav Krležaautor teksta
izvođači uloge
Domagoj JankovićBarunica Castelli-Glembay, Ignjatova druga legitimna supruga
Mislav ČavajdaDr. phil. Leone Glembay, sin Ignjata i prve mu supruge rođene Basilides-Danielli
Pavle VrkljanOliver Glembay, sin barunice Castelli i bankara Glembaja
Robert ŠpanićDr. theol. et phil. Alojzije Silberbrandt, informator baruničina sina i njen ispovjednik
Suzana BrezovecSestra Angelika Glembay, dominikanka, udovica starijeg Glembajevog sina Ivana, rođena barunica Zygmuntowicz Beatrix
Zlatko BurićNaci (Ignjat Jacques) Glembay, bankar, šef firme Glembay Ltd, pravi tajni savjetnik

Kanonski dramski tekst Miroslava Krleže, psihološka drama Gospoda Glembajevi, novi je projekt Eurokaza u scenskom čitanju Branka Brezovca.

Službena najava kaže kako je riječ  'o aktualizaciji slavne drame koja u ekstravagantnoj režiji Branka Brezovca, uz historizaciju s elementima fantastike, postaje kritika trenutne tajkunske nakaradnosti, u gorkom, iako ne posve pesimističnom pristupu koji odbacuje svaki pomak i prebačaj u retoričnost.

Izvorno, 'Glembajevi' govore o propasti jedne velike kapitalističke obitelji, o načinu kako je veličina te obitelji nastala, kako se u lukavosti održavala, i kako se perverzno rastočila. U doba današnje tajkunizacije, koja vlada svim tranzicijskim prostorima od Baltika do Soluna, tema te drame čini se ključna za hrabri ulaz u vibriranje teatarske suvremenosti i neporecive aktualnosti.

Nemoral je uvjet i poluga glembajevskog bogatstva, ali prepredenost bezosjećajnosti uči se odavno u službenim školama i ustanovama. 'Glembajevi' su neka vrsta rentgena te bezosjećajnosti, koja i iznimke svojih pravila ne uspijeva presaditi u vrt razuma, već ih priklapa uz tvrde korijene dalekih nejasnoća i mutnih početaka.

U tom je smislu lik Leonea, sina starog Glembaya nepodnošljivo dvostruko razapeta figura između krivnje Edipa i pravde Robina Hooda, a stari je Glembay transfiguracija sveprisutnih novovjekovnih tajkuna. Što će reći, Glembajevi jesu, ako se tako hoće, kritika trenutne tajkunske nakaradnosti, ali se kritičar te nakaradnosti ama baš nikako ne da pronaći unutar korpusa te drame', napominje se.

Branko Brezovec Glembajeve je posljednji put inscenirao 2007. godine u HNK Rijeka.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE