Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > BLOG: Centralni financijski komitet u Ministarstvu kulture

BLOG: Centralni financijski komitet u Ministarstvu kulture

Ministrica kulture po drugi je put u samo nekoliko dana namjerno pokušala obmanula javnost, ali je i konačno otkrila temeljni postulat svog mandata.
Share on facebook
Share on twitter

Nema godine u kojoj rezultati natječaja za javne potrebe u kulturi RH ne izazovu reakcije, pa iznimka nije ni 2019. Uz cijeli niz službenih žalbi, ove su se godine pojavila i tri otvorena pisma upućena Ministarstvu kulture: ono Eurokaza, potom BLOK-a i konačno Domina.

Sve tri organizacije tvrde kako im je usprkos sjajnim dodašnjim rezultatima zbog ničim argumentiranih rezova u sufinanciranju ugrožen opstanak, pa - ukratko - traže uvid u kriterije i evaluaciju svih prijava.

Odgovoriti im je odlučila ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek osobno, u emisiji Hrvatskog radija - Katapultura.

 

Ministrica je svoje obraćanje - prilično uvrijeđeno - započela primjedbom kako su sve tri sporne organizacije dobile sredstva iz ESF fonda i kako su time - zapravo - drastično povećale iznose primljenih subvencija.

"Povećanja su im značajna, tu se radi o stotinama tisuća kuna", kaže Obuljen Koržinek.

Jedini je problem što se rečene tri organizacije nisu žalile na rezultate natječaja za EU projekte nego na rezultate posve drugog natječaja, onog za javne potrebe u kulturi Republike Hrvatske. Na kojem su im sredstva nepobitno drastično smanjena.

Doduše, ista je ministrica prije par dana na N1 utvrdila kako je sramoćenje u Kazneni zakon uvela Vlada Zorana Milanovića, iako je ista stupila u mandat u prosincu 2011., a rečeni je zakon izglasan u listopadu iste godine.

Dakle, kad je bal - nek je na vodi.

Kaže ministrica da žalbe BLOK-a i Domina nisu stigle u zakonskom roku, ali da će ih svejedno razmotriti. Pa nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota?

I onda, ničim izazvana, konačno priznaje temelj svoje kulturne politike:

"...jer mi naravno promatramo sve izvore financiranja. I Zakladu Kultura nova i Zakladu za razvoj civilnog društva i Europski socijalni fond i druge europske fondove i programska sredstva Ministarstva kulture, budući da sve to prolazi kroz proračun Ministarstva kulture".

Dakle, svejedno je što na različite natječaje prijavljujete različite projekte.

Ministarstvo to sve - zbraja.

Promatra. Budući sve to prolazi kroz proračun Ministarstva kulture.

Pa ako se već europska sredstva u Hrvatskoj distribuiraju po vrijednosti projekata, ona domaća mogu po povijesti bolesti prijavitelja.

Država, u podtekstu će ministrica, pomno brine kako previše sredstava ne bi završilo u nepoželjnim rukama.

#dobrojesve

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI