Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Bizarno prepucavanje Eurokaza i Zagrebačkog kazališta mladih

Bizarno prepucavanje Eurokaza i Zagrebačkog kazališta mladih

Prepisku Eurokaza i Zagrebačkog kazališta mladih, a koja već danima stiže u inboxe medijskih redakcija teško je prepričati, a kamo li komentirati.
Share on facebook
Share on twitter

Prepisku prenosimo u cijelosti i bez komentara.

***

12.4.2019.

OTVORENO PISMO SNJEŽANI ABRAMOVIĆ MILKOVIĆ

Eurokaz je 4. travnja preko arhivistice ZKM-a dobio poruku od ravnateljice Snježane Abramović Milković da do 1. svibnja pokupi iz prostora arhive sve materijale Eurokaza jer će oni u protivnom biti bačeni u smeće. Radi se o kartonskim kutijama u kojima se nalaze fotografije i programi Eurokaza, a koji se odnose na godine kada je Eurokaz djelovao u sklopu ZKM-a (1987-1993).

Ostali smo šokirani ultimativnim načinom kojim se želi izbrisati dio povijesti tog kazališta. Iako, treba reći, poznata je praksa lijepog dijela ravnatelja da svoje mandate prikazuju kao da prije njih nije bilo ničega i da svijet ili barem kazalište kojim rukovode, počinje od njih.

Ravnateljica se upire zaboraviti da je upravo Eurokazom u vrijeme Univerzijade otvorena sadašnja dvorana ZKM-a i da je Eurokaz bio službeni program kazališta ravnopravno s repertoarnim predstavama u vrijeme kada je na njegovom čelu bio nikad prežaljeni Mladen Iveković. A sigurno bi se trebala sjetiti tog herojskog razdoblja jer je1989. nastupila u programu Eurokaza kao plesačica u predstavi Traviata koju je producirao ZKM (tada se zvao OKC-Kazalište mladih).

Željeli bismo, kao osnivači i dugogodišnji umjetnički rukovoditelji Eurokaza, upozoriti da se ta nemila, ali nimalo simptomatična zgoda svom svojom bahatošću precizno uklapa u opaku epidemiju civilizacijske amnezije koja vlada prostorima, ali, očito, i zakutcima (arhivama) hrvatske kulture, koja bi da tetovira povijest po mjeri svoje politički (u ovom slučaju: bandićevski) oktroirane ispodprosječnosti, te razmjeru svog vulgarnog idealizma i aktivnog nihilizma.

I tako se Snježana Abramović Milković požalila i razljutila da joj fali mjesta za smještanje svoje naprasne budućnosti, ma kad ona bude i u kakvom obliku pristigla.

Kako veli Mallarmé: Ni za što nije bilo mjesta osim za mjesto.

Neka joj to mjesto, povijesti ne treba prostiranje nego sažimanje
Mi smo kutije pokupili, ali povijest tih kutija, tihu ideju te plemenite kazališne povijesti, morat će Snježana iz te ponešto ispražnjene arhive izbaciti sama.

Nikoga, kao što se zna, u svom kazalištu za pomoć neće imati pitati.

Gordana Vnuk
Branko Brezovec

 

13.4.2019.

Dostavljamo demanti Zagrebačkog kazališta mladih na otvoreno pismo ravnateljici ZKM-a Snježani Abramović Milković koje su u ime Eurokaza uputili javnosti i potpisali Gordana Vnuk i Branko Brezovec.

Ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Snježana Abramović Milković ističe da je se bez ikakve prethodne komunikacije neistinito optužilo u otvorenom pismu Eurokaza.

Radi javnosti, i suradnika s kojima ZKM surađuje na brojnim kazališnim i festivalskim koprodukcijama, naglašavamo da je netočno da postoji namjera izbacivanja arhivske građe EUROKAZ-a iz ZKM-a, gdje se čuva sva građa i drugih kazališnih manifestacija koje su se u ZKM-u održavale.

Za vrijeme mandata ravnateljice Abramović Milković održan je s Eurokazom primjerice i kineski festival Euriksia, što pokazuje da je ZKM nastavio suradnju s Eurokazom.

U konkretnom slučaju ZKM je upravi Eurokaza želio predati duplikate postojeće arhivirane građe u ZKM-u koje je prije odlaska u mirovinu prikupila dugogodišnja ZKM-ova arhivarka. Zbog mogućeg komunikacijskog nesporazuma novozaposlena arhivarka ZKM-a je uvidjevši pogrešku u međuvremenu napisala ispriku predstavnicima Eurokaza - naglasivši da je namjera bila isključivo predati im duplikate iz arhive.

Izražavamo žaljenje zbog mogućeg nesporazuma, kao i zbog toga što su bez prethodnog razgovara s ravnateljicom donešeni ishitreni i neutemeljeni zaključci, a javnosti plasirane neistinite optužbe od predstavnika Eurokaza. Potenciranje nepostojećih afera nimalo ne doprinosi hrvatskoj kulturi.  

 

17.4.2019.

Kao odgovor na konfabulacije Snježane Abramović Milković povodom Eurokazovog otvorenog pisma a radi utvrđivanja činjenica, želimo istaknuti sljedeće:

Ponajprije da ukratko ponovimo.
Od arhivistice ZKM-a dobili smo email u kojem nas obavještava da je ravnateljica ZKM-a naredila da Eurokaz preuzme svoju arhivu do 1. svibnja ili će ista biti bačena u smeće. Takva  ravnateljičina odluka svojom bahatošću ne ostavlja baš prostora za dostojanstvenu, ravnopravnu  komunikaciju, koju, čini se, Abramović Milković u svom odgovoru potiče, već tek prostor za ponizno, utilitarno djelovanje, to jest - kupi svoje prnje što je prije moguće.

Ako su nama, kako tvrdi ravnateljica ZKM-a, predani duplikati, znači da negdje u ZKM-u postoje originali. Prema našim saznanjima u sporne dvije kutije predana je sva građa Eurokaza koja je do dana današnjega pronađena u ZKM-u, pa bi u svrhu dokazivanja istinitosti njezine tvrdnje bilo dovoljno da nam pokaže gdje su to spremljeni originali.

 U dvije kutije koje smo prebacili u ured Eurokaza nalaze se najvećim dijelom fotografije predstava, nešto presscuta i programi Eurokaza. Teško je povjerovati da postoje originali fotografija i njihove ponovo razvijene kopije. Krajem osamdesetih to baš nije bio običaj, ali čekamo originale.

Prebaciti svu odgovornost na arhivisticu je u najmanju ruku nemoralno i korespondira s formulom: ubijte glasnika. Niti jedan arhivist ne bi samoinicijativno nikada rekao da će nešto baciti u smeće jer se to protivi zakonima struke. Uz to, jedna novozaposlena arhivistica baš nikako ne bi smogla snage izreći takav ultimatum i odrediti mu datum.

Ali, nemojmo se izmotavati, svi dobro znamo o čemu se tu radi i tko je što rekao i tko je kome naredio da na sebe preuzme krivicu i ublaži je izgovarajući se na nesporazum. A što se tiče nepostojanja komunikacije i tih komunikacijskih nesporazuma između ravnateljice, arhivistice i Eurokaza: nije li upravo ravnateljica, zbog delikatnosti same stvari mogla obavijestiti Eurokaz da arhivi Eurokaza nije više mjesto u ZKM-u i eventualno nas ali i javnost pitati što mislimo o tome. Ali s Eurokazom nema potrebe komunicirati ravnopravno, za Eurokaz je dovoljno da mu arhivistice prenose odluke i naloge. Volja uprave ZKM-a za neposrednom komunikacijom možda ne bi dovela do tih otvorenih pisama.

I zaključno, o dosadašnjoj uspješnoj i dobrohotnoj suradnji ZKM-a i Eurokaza: prije točno pola godine zamolili smo Snježanu da nam posudi nekoliko kostima za predstavu Posljednja noć. Radilo se o ženskim haljinama s početka 20. stoljeća za koje sigurno znamo da postoje u fundusu (korištene su u Brezovčevim predstavama) i da trenutno ne igraju ni u jednoj predstavi, ali nam je preko tajnice (opet glasnik) poručeno da takvih kostima nemaju, a to znači niti će ih za Eurokaz biti. I još jedna sitnica: ravnateljica bi se barem mogla raspitati ako se već ne može sjetiti, kako se zvala kineska manifestacija Eurokaza koja se održala u ZKM-u. Dakle, nije Euriksia (!) već Eurijala.

Kad arhivistica pronađe originale, stvar će doći do svoje istine, a ova afera svojom sićušnošću neće, tu se slažemo sa Snježanom, nimalo doprinijeti poboljšanju hrvatske kulture, ali će doprinijeti osjećaju javnosti da ravnateljica ZKM-a brižljivo, nimalo tašto postupa s arhivima jednako kao i sa svima onima koji gradonačelniku nisu baš prirasli srcu.

Gordana Vnuk
Branko Brezovec

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI