Naslovnica > VIJESTI > PLES > Lijek protiv nevidljivosti

Lijek protiv nevidljivosti

Studio za suvremeni ples lani je započeo akciju 'Pola stoljeća sam nevidljiv', a da nevidljiv ne bi i ostao, ovih dana sprema intenzivan program na Velesajmu kulture.
Share on facebook
Share on twitter

Studio za suvremeni ples prvi je hrvatski ansambl suvremenoga plesnog izraza osnovan 1962. u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom Ane i Vere Maletić. Godine 1968. umjetničko vodstvo preuzima Tihana Škrinjarić, 1979. Zaga Živković, a 1997. Bosiljka Vujović-Mažuran.

No, iako će dogodine navršiti punih 50 godina djelovanja, uvjeti u kojima Studio radi cijelo to vrijeme gotovo da se i nisu promijenili - bez vlastitog prostor za pokuse i/ili izvedbe, ipak su i lani osvojili tri Nagrade hrvatskog glumišta, te postali partner velikog europskog projekta Spider.

Da u jednako beznadežnoj sitzuaciji ne bi dočekali i i 51. sezonu, u Studiju su lani pokrenuli akciju Pola stoljeća sam nevidljiv, a u sklopu koje je prvo nastala predstava Povijest gledanja, a potom i istoimena izložba, čije je eksponate kao blagdanske čestitke gotovo 1000 posjetitelja poslalo Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu, a sa samo jednom željom - da konačno udome Studio.

Akciju su u Studiju saželi riječima:

Što za jedan plesni ansambl i njegove članove znači pedeset godina postojanja? Znači da su svi problemi, od problema prostora do ulaska u sustav redovitog financiranja još uvijek tu. Znači da se njegove produkcije mogu događati samo u terminima u kojima reprezentativna kazališna kultura uzima predah i prepušta mu dio prostora (nerijetko uz novčanu naknadu) koji bi trebao biti javan. Znači da su i gradska i državna kulturna politika, svim međusobnim neslaganjima usprkos, jedinstvene u marginalizaciji Studija za suvremeni ples. Znači da su svi plesni ansambli, bez obzira na to koliko postoje i što su sve napravili tijekom svog postojanja, jednaki, ali su neki ipak jednakiji…

Akcija Pola stoljeća sam nevidljiv ovih se pak dana nastavlja još intenzivnijim tempom, pa će u sklopu nje na 7. Velesajmu kulture Studio predstaviti čak tri različita projekta: filmom, performansom podmlatka Studija, te konačno performance lectureom svojih dugogodišnjih voditeljica, a koji će ujedno biti i kratka povijest kako Studija tako i domaće suvremene plesne umjetnosti.

Svakodnevno od 20. do 23. siječnja,  u terminu od 18 do 20h publika će u dvorani Crna &TD moći pogledati istovremeno namjenski i art film Danka Stjepanovića,  kojim se najavljuje međunarodni projekt Spider iliti Pauk. U pitanju je  suradnja četiriju umjetničkih organizacija: Kinitrasa (Atena, Grčka), Collective Room 22 (Lyon, Francuska), Kink Pekinpah (Ljubljana, Slovenija) i Studija za suvremeni ples (Zagreb, Hrvatska), koje su se povezale kako bi stvorile novi model stvaranja i produciranja suvremene umjetnosti. Kratki film Spider bavi se idejom paradigme umjetnikovog osobnog prostora i stvaranja u njemu u okvirima koje postavlja okruženje.

U četvrtak, 20.01.2011. od 19h u dvorani SEK publici će se pak predstaviti članovi Podmlatka Studija -  Ena Ban, Koraljka Begović, Dora Đurkesac, Martina Granić, Maja Jakuš – Mejarec, Tamara Janjić, Nikolina Komljenović, Ena Krožnjak, Vesna Rohaček, Nina Sakić, Morana Slakoper, Nikola Svirač, Karolina Šuša, Anica Tomić, Kristina Turčić, Eni Vesović, Ivana Vratarić

Kako sami kažu: Pokušavajući naći svoj prostor za probe, zaključili smo da moramo pokušati ispričati priču o gradu u kojem bismo voljeli imati probe i izmaštavati nove pokrete, ali i  prostore. Ovo je pokušaj priče o nama, o našim poslovima, i malim satima u kojima tražimo prostore za sebe – u plesu. Ovo je priča i o gradu kojeg sanjamo na tim probama – sve ovo je naravno izmišljena koreografija koja priča o svim našim uspjesima i neuspjesima,propalim snovima i velikim nadama, i naravno svim našim ljubavima.

Ovo je priča i o izmjeni recepata,ali  i o crvenom autu koji juri po gradu pokušavajući nas sve posložiti, i dati nam neki smisao.

Istog dana, dakle 20.01. ali od 20:30h dugogodišnjie voditeljice  Studija za suvremeni ples Bosiljka Vujović – Mažuran, Zaga Živković i Tihana Škrinjarić, uz moderiranje Saše Božića, u formi performance lecturea u žarište stavljaju vidljivost hrvatske plesne scene. Na koji način ona samu sebe hijerarhizira, kako se bilježi, kako postaje institucionalno vidljivom i da li i na koji način tu istu vidljivost subvertira, troši? Tko su istinske zvijezde hrvatskog plesa? Kako izgleda imaginarij zadnjih 50 godina hrvatske plesne scene, kojom putuju naoko poznate, nikad priznate koreografsko-plesne veličine.

Ulaz na sva tri programa je besplatan, a vaš dolazak za buduću bi sudbinu Studia mogao biti i - presudan.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI