Login za korisnike

[datum izvedbe]

Origami tijela koji svakom svojom izvedbom mijenja ime, nova je predstava -studija za suvremeni ples u koreografiji Begüm Erciyas.

***

Turska koreografkinja Begüm Erciyas izvedbenim se umjetnostima počela baviti slučajno, tijekom studija molekularne biologije i genetike. Stečeni znanstveni uvid u način funkcioniranja tijela postao je i jedna od temeljnih odrednica njezinog koreografskog rada kojim kontinuirano propituje autonomiju izvođačkog tijela i zamagljuje granice između objekta i subjekta izvedbe.

Formalno obrazovanje u plesu stekla je na Salzburg Experimental Academy of Dance, a bila je i stipendistica danceWeba, te rezidentna umjetnica Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu i WorkSpacea u Bruxellesu, a u 2011. godini i TanzWerkstatta u Berlinu.

Predstava nestalnog naziva, a koji uvijek proizlazi iz damu izvedbe (pa se premijera zove 14.12.2011., a već prva repriza 15.12.2011.) njezina je prva suradnja sa Studijem za suvremeni ples, odnosno njegovim članicama Petrom Hrašćanec i Anom Mrak.

Nestalnost imena posljedica je nestalnosti discipline koja je poslužila kao inspiracija za predstavu, a koja je kod nas poznata kao origami.

Kako kaže službena najava:

U japanskoj umjetnosti oblikovanja papira presavijanjem, kreacija nije konačno zamrznuto stanje, već predstavlja potencijano beskrajan proces u prostoru i vremenu. Svako presavijanje, sa svojom vlastitom dinamikom i autonomijom, upisuje se u proizvod. U pokušaju da se osvrnemo na pritisak da budemo produktivni, uporno presavijamo naša tijela i vrijeme. Datum izvedbe je i naziv svake izvedbe. Svaka završena forma ili repeticijia otvara vrata idućim formama ili repeticijama rezultirajući lancem beskonačnih presavijanja. Zaključak je uvijek na neki način projiciran u budućnost, budućnost koja uvijek napreduje pred radom.

autorski tim
Begüm Erciyas koreograf
Koraljka Begović asistent produkcije
Milan Kovačevićoblikovatelj svjetla
Danko Stjepanovićfotograf
Branko Bankovićproducent

izvođači
Ana Mrak
Petra Hrašćanec

Odgovori

POVEZANE VIJESTI