Naslovnica > PREDSTAVE > [datum izvedbe]

[datum izvedbe]

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Origami tijela koji svakom svojom izvedbom mijenja ime, nova je predstava -studija za suvremeni ples u koreografiji Begüm Erciyas.
autorski tim funkcija
Begüm Erciyas koreograf
Koraljka Begović asistent produkcije
Milan Kovačevićoblikovatelj svjetla
Danko Stjepanovićfotograf
Branko Bankovićproducent
izvođači uloge
Ana Mrak
Petra Hrašćanec

Turska koreografkinja Begüm Erciyas izvedbenim se umjetnostima počela baviti slučajno, tijekom studija molekularne biologije i genetike. Stečeni znanstveni uvid u način funkcioniranja tijela postao je i jedna od temeljnih odrednica njezinog koreografskog rada kojim kontinuirano propituje autonomiju izvođačkog tijela i zamagljuje granice između objekta i subjekta izvedbe.

Formalno obrazovanje u plesu stekla je na Salzburg Experimental Academy of Dance, a bila je i stipendistica danceWeba, te rezidentna umjetnica Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu i WorkSpacea u Bruxellesu, a u 2011. godini i TanzWerkstatta u Berlinu.

Predstava nestalnog naziva, a koji uvijek proizlazi iz damu izvedbe (pa se premijera zove 14.12.2011., a već prva repriza 15.12.2011.) njezina je prva suradnja sa Studijem za suvremeni ples, odnosno njegovim članicama Petrom Hrašćanec i Anom Mrak.

Nestalnost imena posljedica je nestalnosti discipline koja je poslužila kao inspiracija za predstavu, a koja je kod nas poznata kao origami.

Kako kaže službena najava:

U japanskoj umjetnosti oblikovanja papira presavijanjem, kreacija nije konačno zamrznuto stanje, već predstavlja potencijano beskrajan proces u prostoru i vremenu. Svako presavijanje, sa svojom vlastitom dinamikom i autonomijom, upisuje se u proizvod. U pokušaju da se osvrnemo na pritisak da budemo produktivni, uporno presavijamo naša tijela i vrijeme. Datum izvedbe je i naziv svake izvedbe. Svaka završena forma ili repeticijia otvara vrata idućim formama ili repeticijama rezultirajući lancem beskonačnih presavijanja. Zaključak je uvijek na neki način projiciran u budućnost, budućnost koja uvijek napreduje pred radom.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter