Naslovnica > PREDSTAVE > Podešavanje prostora

Podešavanje prostora

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
O ljudima i prostoru u novoj plesnoj predstavi Mirjane Preis, a u koprodukciji ZPC i Studija za suvremeni ples.

Što je PROSTOR?  Kako ga koristimo? Koja je razlika između privatnog i javnog prostora?  Koliko ga proširujemo ili sužavamo? Kako ga istražujemo? Sputavaju li društvene norme prostor? Što predstavlja naše tijelo u prostoru? Kako pojedinac osvaja svoj prostor unutar zajednice?

Kroz odnos dvoje ljudi, muškarca i žene u surovoj svakodnevici, autorica istražuje ova pitanja koja nas često svjesno ili nesvjesno zaokupljaju. Tuge, strahovi, nerazumijevanje, ali i ljubav, sreća i sklad egzistiraju u prostoru kao kategoriji manifestacije života. Pritom su glazba, zvukovi i tišina podloga za ovu "igru" koju nam kroz ples i pokret približavaju odnosno podešavaju  Ana Vnučec i Šimun Stankov.

Mirjana Preis bila je dugogodišnja članica Studija za suvremeni s kojim je nastupala u mnogobrojnim projektima u zemlji i inozemstvu. U svom dugogodišnjem radu ostvarila je niz zapaženih i nagrađivanih koreografija od kojih su mnoge, osim u zemlji, ostvarile i uspješna gostovanja u inozemstvu. Njena autorska predstava "Kaputt" nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini. Autorica djeluje i kao plesni pedagog.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter