Login za korisnike

LARGE – javno događanje na kraju vremena

Najstariji domaći plesni anasmbl obilježava pola stoljeća djelovanja istovremeno se suočavajući s činjenicom da ga već sutra možda neće biti.

***

Studio za suvremeni ples, najstariji hrvatski ansambl suvremenog plesa, uskoro slavi 50. godina kontinuiranog plesnog djelovanja. Na nesreću, godina koje je trebala biti obljetnička i slavljenička istovremeno je i krizna i recijska, ona u kojoj je smanjenje financiranja iz javnih fondova, članovima Studija, kako kažu osvijestilo "da su i plesni ansambli smrtni".

U toj i takvoj atmosferi Studio u suradnji s kolektivom VRUM kreira svoj najnoviji projekt propitujući koje su etičke posljedice ovog dekadentnog vremena i jesmo li uopće sposobni za neko novo vrijeme?

Ili kako kaže službena najava:

Naš rok je Sada! Sada znači intenziviranje svakog iskustva. U godini kolapsa, samo Sada je bitno, ono je procjep u kojem se ispituju naše budućnosti, naše namjere i naše strategije. Kroz LARGE članovi Studija za suvremeni ples osluškuju i pozivaju na osluškivanje proročanstava koja se ispunjuju, distopije i utopije koje se stvaraju i razaraju pred našim očima.
LARGE slavi metamorfozu, trenutak nastajanja i nestajanja, predstavu koja se izvodi samo jednom i samo Sada i koja se ne može ponoviti.
LARGE je rock'nroll!
LARGE je i posljednji sud, posljednji skup prije kraja i trenutak u kojem život bljesne pred očima.
LARGE je trenutak završnog obračuna, panične kupovine ovoga Ovdje i ovoga Sada.
Prekid s linearnim vremenom može djelovati obeshrabrujuće, ali u isto vrijeme je i oslobađajući – nema zadanog slijeda događaja. Događaje i značenja možemo posložiti kako nam odgovara ili ih ostaviti razbacane posvuda u potpunom kaosu.
LARGE je pokušaj uspostavljanja novog formata vremena, vremena koje možemo samo iskusiti, umjesto definirati. U tom kontekstu apokaliptično mišljenje je ishodišna točka, opcija utopije na sceni, pustolovina i prilika.
Pomicanje granica i okvira vremena zabavnije je od Disneylanda!


Odgovori

POVEZANE VIJESTI