Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV-pregled br.51/2010

Tjedni TV-pregled br.51/2010

Posljednji tjedan u staroj godini i prvi tjedan u novoj male ekrane posjećuje obilje klaunova, opernih i plesnih zvijezda, te neizostavni Novogodišnji koncerti i Šišmiš.
Share on facebook
Share on twitter

Paris, Beč, Berlin -kratka povijest operete
Ponedjeljak/27.12./21:40/ARTE
Nedjelja/02.01./06:00/ARTE

Dokumentarni film u dva nastavka o povijesti operete, žanra koji postoji već 150 godina.  U 19.stoljeću prijestolnica operete bio je Pariz, dok su početkom 20. stoljeća to bili Beč i Berlin. Opereta se razvija od sredine 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji, a najzaslužniji za njezin razvoj su skladatelji: J. Offenbach, J.i R.Strauss, F. Lehár, Reynaldo Hahn i mnogi drugi. Dokumentarni film obiluje arhivskim snimkama opereta, te intervjuima sa stručnjacima koji su proučavali taj žanr.

Epilog
Četvrtak/30.12./04:10/HRT 1

Repriza emisije o kazalištu.

Noć
Četvrtak/30.12/05:00/ARTE

'Noć'  je zamišljena kao emisija za video-umjetnike i cijelu alternativnu scenu. Raspon tema kojima se bavi je vrlo širok: kazalište, filozofija, putovanja, mediji i sama televizija.

Šišmiš-uživo iz HNK-a u Zagrebu
Petak/31.12/18:00/20:00/HRT 1

Na slivestarsku večer pogledajte operetu koja se tradicionalno izvodi i prikazuje baš te posljednje večeri stare godine.
Radnja ove poznate operete zapravo je vrlo jednostavna: dokoni i uvrijeđeni doktor Falke i Šišmiš napravit će malu socijalnu i ljubavnu intrigu na balu grofa Orlovskog u kojoj sudjeluju ugledni građanin Eisenstein, njegova supruga Rosalinda i sobarica Adela. Opereta 'Šišmiš' skladatelja J. Straussa, u režiji Krešimira Dolenčića premijerno je izvedena ovoga prosinca u zagrebačkom HNK-a.

Silvestrovo iz Teatra Real u Madridu, uživo
Petak/31.12/19:00/ARTE

Prijenos gala koncerta iz 'Teatro Real' u Madridu, na kojem će biti izvođene španjolske i južno-američke skladbe  pod ravnanjem  maestra Alejo Pereza. Zbor i orkestar 'Teatra Real' izvodit će skladbe Georga Gershwina, Morena Torroba, Manuela de Falle i Alberta Iglesie, inače skladatelja filmske glazbe u većini filmova Pedra Almodovara. Gala koncert započinje 'Kubanskom uvertitom', koju je 1932.skladao George Gershwin nakon svog putovanja po Kubi. U nastavku pogledajte i poslušajte sopranisticu Mariu Bayo i tenora  Ismaela Jordia dok izvode najpoznatije Zarzuela arije, potom izvatke iz flamenco- baleta 'Carmen' u izvedbi ansambla Antonio Gades, o kome je Carlos Saura već snimio film i još mnogo poznatih skladbi tanga, rumbe sambe...

Slavin Snowshow
Petak/31.12/20:45/ARTE

Redatelj i jedan od  izvođača 'Snowshowa' je Slava Polunin, ruska kalunska leganda i osnivač klaunskog  kazališta ' Licedei'  iz St. Petersburga. 'Snowshow' je do sada pogledalo više od 3 mlijuna ljudi, u 30 zemalja i 120 gradova koje su posjetili u sklopu turneje  koja traje već 15 godina i za koju su dobili mnogobrojne nagrade i priznanja.
Petanaest klaunova s crvenim nosom prikazuje različite scene i skečeve, od vrtloga sniježne oluje preko svjetlosnog broda u nevolji, do dubokih i tamnih voda u kojima vrebaju morski psi te uobičajenih i svakodnevnih stvari. Posebnom ugođaju pridonosi igra boja  svijetla i scenografije,  žarko žuti kostimi klaunova u potpunom su kontrastu s ledeno plavom, sniježnom scenografijom.

Cirque du Solei: Delirium
Petak/31.12/21:45/ARTE

Snimka cirkuskog spektakla 'Delirium' poznatog kanadskog ' Cirque du Solei', koji je nedavno s predstavom 'Salatimbanco' gostovao u Zagrebu. 'Delirium' je  show koji spaja pjesmu, ples, akrobacije i multimedijalne projekcije iz najpoznatijih izvedbi 'Cirque du Soleia'. Jedna od scena je čovjek koji s lebdećim balonom leti u svijet snova, dok dolje faun hoda na štulama. Autori 'Deliriuma' su  Michel Lemieux i Victor Pilon, koji  kombiniraju  umjetničke vještine  s virtualnom poplavom slika.

Novogodišnji koncert iz Beča
Subota/01.01./11:15/ HRT 1

Kao i svake godine, već 72. za redom, u zlatnoj dvorani Musikvereina u Beču, održava se novogodišnji koncert na kojem se izvode poznata djela dvojice Straussa i njihovih suvremenika, u izvedbi Bečke filharmonije kojom ove godine ravna maestro Franz Welser Möst. Koncert, naravno, komentira Helga Vlahović- Brnborić.

Novogodišnji koncert iz Venecije, prijenos
Subota/01.01./12:25/19:15/ARTE

Prijenos koncerta uživo iz venecijanskog 'Teatro La Fenice’. Dirigent je 35-godišnji maestro Daniel Harding. Na repertuaru su skladbe i arije iz talijnskih opera, koje uz orkestar i zbor ‘Teatra La Fenice’ izvode svjetski poznati solisti. Na kocertu se tradicionalno izvode ‘Va ‘pensiero’ iz Verdijevoga Nabucca i  ‘Libiam ne’ lieti calici’ iz Traviate.

A.Perljocaj: Eldorado
Nedjelja/02.01./09:55/ARTE

Plesni komad Angelina Perljocaja nastao prema partituri skladatelja Karlheinza Stockhausena i premijerno izveden na festivalu u 'Aix-en-Provence' 2007.godine.
Francuski filmski  redatelj Olivier Assayas pratio je poznatog  koreografa u kreativnom procesu nastanka tog plesnog komada. Angelin Perljocaj i skladatelj Karlheinz Stockhausen surađuju od 2001.godine i predstave 'Helikopter', zajedno su 2005.izdali CD s plesnom glazbom.

Željeti kazalište
Nedjelja/02.01./14:00/ARTE

'Željeti kazalište’ je emisija u tri nastavka  namijenjena djeci između 8. i 13. godina ali i odraslima, koja ima za cilj približiti kazalište iza pozornice i na pozornici. Svaka emisija sastoji se od dva dijela. U prvom djelu prikazani su kratki intervjui s umjetnicima i scenskim tehničarima tako da gledatelji dobiju uvid u nastanak kazališne predstave, dok je u drugom dijelu prikazana  snimka te predstave. U ovoj epizodi pogledajte predstavu nastalu prema bajkama braće Grimm premijerno izvedenu u 'Centre Dramatique National Orléans' 2006.godine u režiji Oliviera Pya.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI