Search
Close this search box.

Cigla (Gavella)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
21 godinu nakon praizvedbe, dramski prvijenac Filipa Šovagovića konačno stiže i u njegov matični teatar, zagrebačku Gavellu.
autorski tim funkcija
Patrik Sečenasistent redatelja
Željka Zrnićasistent scenografa
Nikolina Vidovićasistent kostimografa
Ivona Đogić Đurićautor vizualnog identiteta
Hrvoje Zalukarfotograf
Branko Puceković - Pucoblikovatelj zvuka
Tea Bašićkostimograf
Zdravka Ivandija Kiriginscenograf
Ivan Josip Skenderskladatelj
Dubravko Mihanovićdramaturg
Filip Šovagovićautor teksta
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla
Krešimir Dolenčićredatelj

Praizvedena 1998. u SplituCigla je drama o raspadu sustava, obitelji i pojedinca ispisana kao svojevrsna kronologija događanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

"U vrijeme kada je napisana i praizvedena, 'Cigla' je bila jedan svježi tekst o ratu i poraću. No, u godini 2019., godina 1991., koja je "svima je nama nekakav međaš, nešto s čime se suočavamo svaki dan", postala je "gotovo kao neka metafora života; danas uzbune i mobilizacije postoje u nekom drugom obliku – danas smo pucanjem, mobilizacijama, uzbunama i ratovima opterećeni na jedan drugačiji način", kaže o predstavi redatelj Krešimir Dolenčić.

Gavellina produkcija, tvrdi on također,  "neće biti predstava koja će nešto sažimati, polemizirati ili podcrtavati, već je to jedno kazališno propitivanje što kad više nema nikakvog međaša za kojeg bi se netko uhvatio koje publiku vodi na svevremensko putovanje u kojemu ta prijelomna godina u svijesti svih Hrvata služi kao poticaj za pokušaj suočavanja s teretom povijesnoga naslijeđa koji jednako muči i generacije koje su bile odrasle tada, i one koje su stasale u međuvremenu."

U središtu priče su četvorica braće Ciglenečki koji samo pokušavaju preživjeti unutar svojih malih svjetova koje grade na toj splavi u nekom nedefiniranom prostoru, u neprestanom polju straha u kojemu se živi.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE