Naslovnica > PREDSTAVE > Majstori

Majstori

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priča se događa nakon potresa u centru Zagreba i u vrijeme (ili nedugo nakon) pandemije koronavirusom. Pratimo sudbine i odnose stanara u jednoj zgradi pod zaštitom. I njihove majstore, naravno.
autorski tim funkcija
Martina Ptičarkostimograf
Davor Horvatoblikovatelj svjetla
Martina Đekićasistent redatelja
Kristijan Popovićasistent scenografa
Irena Kraljićscenograf
Ana Tonković Dolenčićautor teksta
Krešimir Dolenčićredatelj
Mario Mirkovićskladatelj
izvođači uloge
Dražen BratulićMladen Richter / Martin Hrženjak Pajcek
Ecija OjdanićMilena Cvrčak
Hrvoje BarišićNedjeljko Bačić / Momčilo Radović
Jasna Palić PicukarićJagoda Maleković*
Matija ŠakoronjaBožo Prnjić* / Abdul Jamil*
Petra DugandžićJagoda Maleković*
Slavko SobinBožo Prnjić* / Abdul Jamil*

Nekadašnji operni studio u suterenu sumnjivi poduzetnik adaptira u narodnjački klub, iz visokog prizemlja iseljen je odvjetnički ured i taj prostor privremeno koristi građevinska tvrtka, na prvom katu jedan paranoik preuređuje svoj prostor u sklonište od biološkog i atomskog rata, a u nedavno adaptiranom potkrovlju jedna žena sanira štetu nastalu od potresa i pokušava nastaviti sa životom nakon mučne rastave.

Glavni pokretač svih aktera je strah – od potresa, bolesti, financijskog gubitka i životnog neuspjeha. Specifična vibracija koju još uvijek osjećamo u našemu gradu sve nas izluđuje, ali unatoč tome, ova priča nije depresivna, dapače. Na pitanje o definiciji psihičkog zdravlja jedan mudar psihijatar je odgovorio – Čovjek je normalan dok god se može šaliti na svoj račun.

Dakle, ako se složimo da humor ima iscjeljujuća svojstva takva terapija je, posebno ovih dana, nužno potrebna kako bismo zadržali makar zdrav razum. Idemo pokušati.

Majstori su oduvijek bili posebna vrsta. Kašnjenja, probijanja budžeta, nejasni troškovnici, otvoreni sukobi, talačke krize, đon-obrazi, nesporazumi, ali i anđeoske intervencije kada ih najmanje očekuješ, samo su neki elemenata koje prepoznaje svatko tko je ikada nešto pokušao promijeniti ili popraviti u svome domu.

Kako to izgleda u konkretnom slučaju kazališne predstave? Glumci će pokušati adaptirati nekoliko prostora kako bi publika u duhovitom okviru sagledala dimenzije naših svakodnevnih, malih, ali iscrpljujućih tragedija. Neurokirurga u šahu drži nepismeni radnik, samostalna i ostvarena žena suočena je s patrijarhalnim primitivizmom, profesor filozofije postavlja pločice jer ne može pronaći posao u struci, bivši kockar i narkoman pokušava shvatiti vrijednost novca fizičkim poslom, prezaduženi vlasnik firme za izvođenje građevinskih radova postaje nevjerojatno kreativan lažljivac, samohrana majka udovica kao izvor dodatnih prihoda uzima alat pokojnog muža vodoinstalatera i postavlja cijevi, arhitektica pogoduje vlasniku veleprodaje građevinskog materijala, provizije i provizije, a tu su naravno i vječne regionalne zvijezde viceva, Bosanci i Crnogorci. Adaptacija je Hrvatska u malom, ne znaš bi li se smijao ili plakao. Najvjerojatnije oboje.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE