Naslovnica > PREDSTAVE > Zaljubljen u tri naranče

Zaljubljen u tri naranče

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nastala u ranijoj i najradikalnijoj fazi Prokofjevljevog stvaralaštva, ova je opera jedan od međaša suvremenog razvoja cijele forme.

Veliki ruski skladatelj Sergej Sergejevič Prokofjev napisao je satiričnu operu Zaljubljen u tri naranče kada je imao samo dvadeset osam godina, po narudžbi chicaškoga oper­nog društva, i ona je praizvedena 30. prosinca 1921. godine u kazalištu Auditorium u Chicagu. Libreto se temelji na komediji C. Gozzija i bajci G. Basilea, a Prokofjev ga je sam napisao služeći se Mejerholjdovom obradom izvornika.

Ova je opera kao jedan od miljokaza modernoga glazbenog stvaralaštva u potpunosti odredila smjer kretanja suvremene glazbe i modernoga poimanja opere. Nastala u ranijoj i najradikalnijoj fazi skladateljeva rada, opera Zaljubljen u tri naranče mijenjala je, razvijala i popularizirala, kao i ostala Prokofjevljeva djela, suvremenu glazbenu i glazbeno­scensku umjetnost.

Već u prologu nastaje svađa oko toga kakvo će djelo biti izvedeno. Svatko želi nešto drugo, i oni zaljubljeni u igru otjeraju s pozornice sve nesložne i predstava, kakva god bila, može započeti. Luda najavljuje djelo pod nazivom Zaljubljen u tri naranče, o Kralju Trefu nesretnomu zbog bolesti princa, kojega od melankolije samo smijeh može izliječiti. Princa je začarala zla vještica Fata Morgana, i zato svi pokušaji liječenja pro­padaju. Nakon mnogih peripetija, smiješnih i tužnih dogodovština, nesretnih i sretnih ljubavnih zapleta, princ je oslobođen prokletstva i može se oženiti za svoju ljubljenu, pa sve završava sretno i veselo.

Sadržaj:

PROLOG

Zagovornici različitih vrsta kazališne umjetnosti; Tragičari, komičari, Liričari, zahtijevaju prikazivanje svoje omiljene kazališne zabave, grubo se prepirući među sobom. ekscentrici ih sve izbacuju sa scene obećavajući publici jedan posve nov žanr koji se zove: Zaljubljen u tri naranče, a zatim objavljuju poče-tak predstave. Dvorski glasnogovornik, Herald, uvodi nas u priču.

PRVA SLIKA

Dvorana kraljevske palače. Stari kralj Tref je očajan jer njegov jedini sin pobolijeva od mnogih bolesti i svaki mu je dan sve gore. Bole ga bubrezi, jetra, leđa… a misli su mu žalosno turobne. Dvorski liječnici postavljaju dijagnozu; mladi Princ boluje od hipohondrije i jedino ga smijeh može izliječiti. kralj je vrlo zabrinut i za kraljevstvo, jer ako Princ umre, prijestolje će naslijediti njegova zla nećakinja Clarice. kraljev savjetnik Pantalone moli kralja neka pozove Truffaldina, zabavljača, koji bi svojim ludostima mogao nasmijati Princa. kralj pristane, a Truffaldino dolazi s prijedlogom da se na dvoru priredi vesela svečanost. Pozvavši svojega prvog ministra Leandra, kralj mu naloži neka priredi sve potrebno za ludu zabavu. Leandro pokušava uvjeriti kralja da odustane od nauma, jer ne želi Prinčevo ozdravljenje, nego njegovu smrt, kako bi s kraljevom nećakinjom zauzeo prijestolje.

DRUGA SLIKA

kartaška igra. Na mračnoj sceni vrač Tchelio, kraljev zaštitnik i vještica fata Morgana, Leandrova zaštitnica igraju simboličku partiju karata. Tchelio gubi dva puta, što nagovještava loš razvoj događaja, jer gubitkom na kartama gubi i pravo na pomaganje svojim štićenicima.

TREĆA SLIKA

Dvorana kraljevske palače. Clarice obećava Leandru da će se udati za njega samo ako joj pomogne uništiti Princa na smrt. Na njezino pitanje što je poduzeo u postizanju željena cilja, Leandro odgovara da je Princa nahranio tragičnim stihovima, kako bi ubrzao njegov kraj. ona traži bržu akciju od hranjenja neprobavljivom prozom, obrocima besmislenih slutnji i poezijom, predlažući metak ili cijanid. oboje su zabrinuti da bi zabavljač Truffaldino mogao na-smijati kraljevića, ali ih smiruje Smeraldina, objasnivši kako će na zabavi biti i njezina gazdarica fata Morgana, u čijoj se blizini nikada nitko nije nasmijao.

ČETVRTA SLIKA

Prinčeva soba. Princ bezvoljno sluša Truffaldinove groteskne šale, ali nakon što u vjedro povrati tragične stihove, odlučno odbija sudjelovati u svečanostima. No, Truffaldino ga zvukom koračnice ipak uspije prisiliti i odvući na zabavu.

PETA SLIKA

Svečanost na dvoru. Prve dvije točke prikazana programa ne uspijevaju zabaviti Princa. Truffaldino otkriva prisutnost nepozvane stare prosjakinje, u što se prerušila fata Morgana, i dok je pokušava izbaciti, gurne je, ona se zapetlja, a njezina haljina podigne se u zrak, otkrivajući gaće. Princ iznenada prasne u smijeh. Cijeli dvor slavi prinčev smijeh. Zla vještica ne mogavši otrpjeti uvredu, proklinje Princa: zaljubit će se u tri naranče i cijelu će zemlju pretražiti kako bi ih pronašao! Prokletstvo odmah počinje djelovati i Princ žurno želi krenuti na put u pratnji Truffaldina unatoč očevu protivljenju. Snažan vjetar demona farfarella otpuhuje ih daleko, daleko, a kralj ostaje očajan.

ŠESTA SLIKA

Pustinja. Tchelio se nadmeće s farfarellom, čije su moći učinkovitije. Dva putnika stižu nadomak svojega cilja, u udaljeno kraljevstvo, kod strašne kreontine kuharice, čuvarice triju naranača. Tchelieve magične moći ne mogu nadjačati Morganino prokletstvo, pa upozorava Princa neka naranče otvori samo tamo gdje ima vode. Daje im i vrpcu kojom će odvratiti pozornost strašne kuharice, a farfarello ih otpuše dalje.

Glazbeni intermezzo

SEDMA SLIKA

kuhinja kreontina dvorca. Truffaldino i Princ oprezno se šuljaju dvorcem kad ih zatekne strašna kuharica s golemom šefljom u ruci. ona napadne Trouffaldina, želi ga skuhati, ali čim spazi čarobnu vrpcu, očarana, zabo-ravi svoj naum. Princ iskoristi priliku, uđe u kuhinju, uzme tri naranče i s Truffaldinom bježi dok je kuharica još zabavljena vrpcom.

Glazbeni intermezzo

OSMA SLIKA

Pustinja. Noć je i umorni je Princ zaspao, iscrpljen nošenjem naranača koje su u međuvremenu postale goleme. Truffaldino mučen žeđu, a zaboravivši Tcheliovo upozorenje kako naranče ne smiju biti otvorene na mjestu bez vode, otvori jednu naranču da popije sok. iz naranče izađe prelijepa djevojka, odmah tražeći vodu da utoli veliku žeđ. Misleći kako će u drugoj pronaći sok, Truffaldino otvori i drugu, iz koje ponovno izađe druga prelijepa djevojka. To su princeze Linetta i Nicoletta i obje su neopisivo žedne, a vode nema. Ubrzo malaksaju i umiru, a uspaničeni Truffaldino bježi.

Princ se budi, odmah ljut zbog Trouffaldinova nestanka, kad ugleda dva beživotna tijela. vidjevši samo jednu naranču, otvara je, a iz nje izađe prekrasna princeza Ninetta, u koju se odmah zaljubi, kao i ona, jer je upravo njega čekala cijeli život. Uz pomoć ekscentrika, Princ se dokopa vode i uspije ju spasiti. odmah požuri do svojeg oca kako bi dogovorio vjenčanje s Ninettom. ona ostaje čekati njegov povratak, kada će joj donijeti odjeću u kojoj bez srama može izaći pred kralja.

No, pojavljuje se Smeraldina, i prema Morganinu naputku, ubode princezu čarobnom iglom i pretvori u štakora, a sama zauzme Ninettino mjesto. kad se Princ vrati s ocem i cijelom dvorskom svitom, odmah shvati kako pred njima ne stoji Ninetta. Protestira, ali kralj je odlučan, Princ mora oženiti ovu djevojku, jer joj je obećao.

DEVETA SLIKA

Ljutita fata Morgana optužuje Tchelia za prijevaru, jer on, iako je izgubio na kar-tama, pomaže svojim štićenicima. U njihovu se svađu umiješaju ekscentrici, uspjevši zatvoriti fatu Morganu u toranj.

DESETA SLIKA

Prijestolna dvorana. Dolaze kralj, Princ i Smeraldina s dvorjanima, otkrivši u općem zaprepaštenju kako na prijestolju sjedi ogavan golemi štakor. Svi žele ubiti štakora, ali čarobnjak Tchelio požuri skinuti vještičju čaroliju s Ninette, i ona se ponovno vrati u lik prelijepe djevojke, Prinčeve nevjeste. Smeraldina, Leandro i Clarice proglašeni su izdajnicima i osuđeni na smrt vješanjem, no uspijevaju pobjeći uz pomoć fate Morgane. Zaljubljeni se sad napokon mogu vjenčati i svi nazdravljaju kralju i mladencima.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter