Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV-pregled br.50/2010

Tjedni TV-pregled br.50/2010

Ovaj tjedan saznajte nešto o graditeljima Helmeru i Fellneru, životu i radu Jeana Geneta, podjeli na Jalti, odnosu plesa i sporta, te kazalištu s konjima i lepitrima!
Share on facebook
Share on twitter

Priča o Helmeru i Fellneru
Ponedjeljak/13.12./10:10/HRT 1
Ponedjeljak/13.12./19:00/HRT 2
Dokumentarni film o poznatom dvojcu arhitekata kazališta, koji su diljem Europe projektirali oko 60 kazališnih zgrada. Više od 40 postoji i danas, među njima je i zgrada HNK u Zagrebu i HNK u Rijeci. Ferdinand Fellner (1847-1916) i Hermann Helmer (1849-1919) zajedno su vodili arhitektonski biro, specializiran  za projektiranje i izgradnju kazališnih zgrada od 1873. do 1919., a osim kazališta projektirali su i plače, hotele, banke. U dokumentarnom filmu ispričana je priča o njihovome brzom usponu koji je vodio u mopol za gradnju takavog tipa  građevina u Austro-Ugarskoj ali i izvan granica monarhije. Kazališta koja su oni projektirali još uvijek su u upotrebi od Hamburga, preko Odese, Budimpešte, do Sofije i Černovica u Ukrajni.

Jean Genet
Ponedjeljak/13.12./23:45/ARTE
Nedjelja/19.12./05:00/ARTE
Dokumentarni film o kontroverznom francuskom piscu Jeanu Genetu, koji je rođen 19.12.1910 kao sin prostitutke i ubrzo dan na posvajanje. Često mijenja udomiteljske obitelji, krade i upada u razne neprilike zbog kojih završava u popravnom domu, odakle izlazi s 18 godina. Film je sniman na autentičnim lokacijama Genetovih lutanja u Rimu, Marrakechu, Parizu, Saint-Brieucu,  New Yorku, u hotelskim sobama i zatvorskim ćelijama. Nakon povratka u Pariz ponovno završava u zatvoru gdje se počinje baviti pisanjem i upoznaje Jeana Cocteaua koji je oduševljen njegovim djelima. Genet, koji je otvoreno priznao svoju homoseksualnost, pisao je pjesame, romane, drame i eseje, a svoj buran život okončao je 1986.godine u hotelskoj sobi u Parizu gdje je umro od raka.

Barefoot on the stage
Srijeda/15.12./09:55/ARTE

Kratki igrani film talijanskog redatelja Andrea Rovette o plesačici pred koju, na audiciji, redatelj postavlja dugu listu zahtjeva. Film je najavljen riječima:  Plesačica. Redatelj. Audicija. Borba za život ili smrt.

Jalta, Jalta
Petak/17.12./20:10/ HRT 1

Snimka  ponovno postavljenog mjuzikla ‘Jalta, Jalta‘ u izvedbi kazališta Komedija i režiji Vlade Štefančića. Trojica generala, ruski, američki i engleski dijelili su svijet po završetku II. svjetskog rata  1945. godine na poluotoku Krimu, u Jalti. Glavni likovi mjuzikla su njihovi sobari zaduženi za održavanje generalskog rublja. Njihovu međusobnu netrpeljivost svojim  šarmom nastoji ublažiti Nina Filipovna, domarka vile u kojoj su smješteni. Naravno, sva trojica se zaljube u Ninu Filipovnu kojoj povjeravaju da na Arktiku postoji idilična  zelena livada na kojoj vlada mir.
Praizvedba ovog poznatog naslova libretista Milana Grgića i skladatelja Alfija Kabilja bila je 28. prosinca 1971. i od tada do 11. siječnja 1995. doživjela je preko 500 izvdbi. U novoj podjeli  igraju Sandra Bagarić, Đani Stipaničeva, Ronald Žlabura, Dražen Čučeka, Mirela Brekalo, Mila Elegović i drugi  glumci kazališta ‘Komedije’.

Opera box

Subota/18.12./11:25/HRT1

American Dance: Decoding the Undertow
Subota/18.12./02:10/ARTE
Plesni film baziran na kontakt improvizaciji i odnosu plesa i skejtanja. Kanadska koreografkinja i plesačica Sally Morgan već dugo se bavi istraživanjem odnosa između suvremenog plesa i novih sportova, kao što su skateboarding i surfanje, te u ovome filmu koreografiju izvode  troje profesionalnih plesača kontakt improvizacije i troje skejtera. Film je snimljen krajem listopada u kanadskoj regiji Nova Škotska, gdje je skejtanje zabranjeno na javnim mjestima, no dozvoljeno je za potrebe filma. Za plesni film posebno je skladana glazba, autor je DJ Graeme Campbell također iz Nove Škotske.

Unatrag u galopu
Nedjelja/19.12./09:40/ARTE
Prije 25 godina u Francuskoj, Bartabas je osnovao konjičko kazalište 'Zingaro' koje je jedninstveno u svijetu, različiti umjetnici izvode cirkuske točke isključivo s konjima. U areni kazališta Aubervillieu  u 25 godina  prikazani su  konjički spektakli s mnogobrojnim temama. Indija je prikazana u ' Chimère', romsko nasljeđe ' Battuti', Koreja u 'Eclipse', a gregorijanski koral i kabalističko pjevanje u 'Konjskoj operi',  utjecaji budističkih redovnika u 'Loungta',  te djela Boulez i Stravinskog u 'Triptihu'. U filmu se prikazuje devet odabranih točaka koje su igrane na gostovanjima od New Yorka do Istanbula, Tokija i Moskve  Los Angelesa i Hong Konga. Film također prikazuje snimke koje je od 1984. Bartabas sam snimao i montirao. Bartabas je 2003. u Versaillesu,  osnovao posebnu jahačku školu, na koju se može upisati samo 10 najboljih jahača  koji tokom dvije godine uče jahačke vještine ali i skulptura, glazbu i pjesmu, ples, borilačke vještine.

Željeti kazalište
Nedjelja/19.12./14:00/ARTE

'Željeti kazalište’ je emisija u tri nastavka  namijenjena djeci između 8. i 13. godina ali i odraslima, koja ima za cilj približiti kazalište iza pozornice i na pozornici. Svaka emisija sastoji se od dva dijela. U prvom djelu prikazani su kratki intervjui s umjetnicima i scenskim tehničarima tako da gledatelji dobiju uvid u nastanak kazališne predstave, dok je u drugom dijelu prikazana  snimka te predstave. U ovoj epizodi pogledajte sve o predstavi 'Baka Watt iz Papue' koja  je u režiji Joël Jouanneau premijerno izvedena u listopadu 1990. u 'Centre Dramatique National de Sartrouville’. Baka Watt je leptirica, predstava se bavi bajkom o  leptirima iz Papue.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE