Duh

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Pultizerom nagrađenu emotivnu priču o važnosti pobjede duha, pa makar i u posljednjim trenutcima, u Gavelli postavlja Samo M. Strelec.
autorski tim funkcija
Samo M. Strelecredatelj
Samo M. Strelecscenograf
Tomislav Kuzmanovićprevoditelj
Margaret Edsontekst
Dubravko Mihanovićdramaturg
Leo Kulaškostimograf
Zdravko Stolnikoblikovanje svjetla
izvođači uloge
Ana Majhenićlaboratorijski tehničari; specijalizanti; studenti; tim za reanimaciju
Anja Šovagović Despotdr. sc. Vivian Bearing
Damir Klarićlaboratorijski tehničari; specijalizanti; studenti; tim za reanimaciju
Dragoljub Lazarovgospodin Bearing
Dražen KühnHarvey Kelekian, dr. med.
Đorđe Kukuljicalaboratorijski tehničari; specijalizanti; studenti; tim za reanimaciju
Ingeborg Appeltdr. sc. E. M. Ashford
Mirna Medakovićlaboratorijski tehničari; specijalizanti; studenti; tim za reanimaciju
Ozren Opačićlaboratorijski tehničari; specijalizanti; studenti; tim za reanimaciju
Perica MartinovićSusie Monahan, viša med. sestra
Sven ŠestakJason Posner, dr. med.

Duh, u izvorniku Wit, debitantski je dramski tekst američke autorice Margaret Edson (1961), za koji je ta odgojiteljica u vrtiću (a gdje radi i danas) 1999. godine nagrađena i Pulizerovom nagradom, te nagradom za najbolji novi dramski tekst njujorškog Udruženja kazališnih kritičara (New York Drama Critics' Circle).  Drama je svojvremeno izazvala toliku senzaciju ad je ulomke iz nje objavio i New York Times, a najveća američka kazališna nagrada Tony izmakla mu je navodno samo zato jer nije igran na Broadwayu.

Wit (ili W;t, kako je bilo naslovljeno prvo izdanje drame) priča je o poslijednjim satima života dr Vivian Bearing, sveučilišne profesorice i stručnjakinje za metafizički opus pjesnika Johna Donnea. Dr. Bearing umire od karcinoma jajnika i prisjeća se ključnih trenutaka svog života uključujućii onaj u kojem je saznala kobnu dijagnozu, te onaj u kojem je pristala na novu eksperimentalnu terapiju, ali i studija kod mentorice Dr Ashford, koja će na koncu biti i jedini posjetitelj na samrtnoj postelji svoje učenice.

Margaret Edson dramu je pisala koristeći vlastito iskustvo rada u bolnici i u njoj je, kažu kritičari, majstorski suprostavila 'knjiško' znanje svoje glavne junakinje o poetskim metaforama života i smrti,  s činjenicom da o stvarnom životu i smrti ta znanstvenica zapravo - nema pojma. Bez obitelji, u potpunosti cijelog života posvećena karijeri, glavna će se junakinja nad pravim vrijednostima zamisliti tek u svojim poslijednjim satima... 

Wit je 2001. godine ekraniziran u TV produkciji kuće HBO, te nagrađen trima Emmyma (najbolji TV film, režija i kamera). Scenarij su zajednički potpisali redatelj Mike Nichols (Closer, Diplomac) i glumica Emma Thompson, čiju  su kreaciju glavne uloge mnogi kritičari proglasili najboljom u njezinoj dugogodišnjoj karijeri.

U zagrebačkoj Gavelli Wit tj Duh režira gost iz Slovenije, Samo M. Strelec, koji se, barem na ovdašnjim scenama, specijalizirao za emocijama nabijene predstave: Familija u prahu, Woyzeck, O miševima i ljudima, Četvrta sestra ... dok je glavna dopala Gavellinu  prvakinju - Anju Šovagović Despot.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter