Search
Close this search box.

O miševima i ljudima

PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedno od najpoznatijih djela iz razdoblja ekonomske krize tridesetih godina, autora Johna Steinbecka, možete pogledati u izvedbi Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja.
autorski tim funkcija
John Steinbeckautor teksta
Tina Mahkotaprevoditelj
Uroš Rakovecskladatelj
Samo M. Strelecredatelj
Samo M. Strelecscenograf
Leo Kulaškostimograf

Zasigurno jedno od najpoznatijih djela američkog nobelovca Johna Steinbecka, novela O miševima i ljudima izdana je 1937., a svojim provokativnim sadržajem, koji je nerijetko opisivan kao vulgaran i neprimjeren, digla je na noge i publiku i kritiku.

No, usprkos svim kontroverzama, novela O miševima i ljudima ušla je u književnost kao jedno od najvažnijih djela koja prikazuju američke radnike za vrijeme velike ekonomske krize tridesetih godina prošlog stoljeća. Ona je istovremeno i sjajan portret bliskog odnosa dvojice glavnih likova, Georga Miltona i Lennya Smalla, koji maštaju o trenutku kada će moći kupiti vlastitu farmu, a ne biti prisiljeni raditi na tuđima. U jednom trenutku ta mogućnost postaje realna, no tragično je uništava psihopatologija jednog od likova...

Iste godine kada je izdana, novela je doživjela i kazališnu adaptaciju u režiji Georga S. Kaufmana na Broadwayu, a svakako treba spomenuti i onu  filmsku iz 1939., u režiji Lewisa Milestona, nominiranu za četiri Oscara. Možda ste gledali još i verziju iz 1992. u režiji Garyja Sinisea (onog istog koji predvodi glumačku ekipu CSI NY), koji uz Johna Malkovicha ujedno i tumači glavnu ulogu, ali zasigurno niste gledali istoimenu operu (da, operu)  skladateljice Carlisle Floyd iz 1970.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=T0otpEvIDJg]
Of Mice & Men, r: Gary Sinise

Ako ste zainteresirani za još jednu adaptaciju ovog Steinbeckovog cijenjenog djela, možete ju pogledati u izvedbi Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja, koje ovaj mjesec gostuje u Dramskom kazalištu Gavella, a predstavu je režirao Samo M. Strelec.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE