Naslovnica > PREDSTAVE > Familija u prahu

Familija u prahu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Monodramu iz javne kuhinje, odnosno priču o ženi koja razgovara s urnama na Scenu Rogoz HNK Varaždin smjestio je Samo M. Strelec.
autorski tim funkcija
Tamara Matevcdramaturg
Nina Mitrovićautor teksta
Samo M. Strelecredatelj
Samo M. Strelecscenograf
izvođači uloge
Jagoda Kralj Novak

Drama "Familija u prahu" i njena autorica Nina Mitrović našle su se u središtu medijskog interesa još 2007. godine zbog osvojene prve nagrade austrijskog natječaja za dramski tekst „Govoriti o granicama“, koju je autorica kasnije odbila. Novčana nagrada, kao i predstavljanje u Austriji dodijeljeno je naknadno Goranu Ferčecu, a Mitrović je zabranila izvođenje, čitanje i objavljivanje svoje drame.

Nakon takvog raspleta situacije, "Familija u prahu" je ipak dočekala svoju praizvedbu i to u Varaždinu na sceni Zvonimir Rogoz. Predstava je nastala u koprodukciji s kazalištem Novi Zato iz Ptuja, a redatelj je Samo M. Strelec.

Drama donosi priču o Juliški, ženi koja se prehranjuje u javnoj kuhinji, koju su rat i kapitalizam doveli do problema s alkoholom, ali koja unatoč svemu tome pokušava preživjeti. Juliška priča o raspadu vlastite obitelji, u ruci neprestano drži urne s kojima razgovara, njen svijet se miješa sa svijetom mrtvih i brišu se granice između realnosti i sna.

Mitrović je Julišku kao lik zamislila u svojoj prethodnoj drami „Komšiluk naglavačke“ u kojoj se Juliška pojavljuje kao sporedni lik; pijana sjedi na prozoru nebodera i padne kroz njega. Ovoga puta autorica joj je od sporedne uloge namijenila čitavu monodramu kako bi dobila priliku ispričati svoj život ili ono što je od njega ostalo. Juliška suočava publiku sa sudbinom ljudi na marginama društva o kojima inače površno čitamo u novinama i uvodi publiku u prostor javne kuhinje, među one koji su najviše socijalno ugroženi.

Ovu monodramu igra iskusna varaždinska glumica Jagoda Kralj Novak koja  predstavom slavi 40 godina rada.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter