Naslovnica > VIJESTI > INFO > Fantom u operi

Fantom u operi

Filmska adaptacija najdugovječnijeg brodvjeskog mjuzikla s Gerardom Butlerom u glavnoj ulozi.
Share on facebook
Share on twitter

Najpoznatiji mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera, Fantom u operi, na Broadwayu igra pune dvadeset i dvije godine. Premijerno izveden 1986. godine na West Endu, dvije godine kasnije 'uselio' je i na Broadway i ostao do danas. Time je postao najdugovječniji brodvejski mjuzikl. Osvojio je i Laurence Olivier i Tony nagradu za najbolji mjuzikl, vidjelo ga je preko 100 milijuna ljudi i postavljen je u 25 zemalja.

Mjuzikl je nastao prema istoimenom romanu Gastona Lerouxa s početka 20. stoljeća. Lerouxov roman doživio je razne filmske i kazališne adaptacije, ali Webberova je najpoznatija. Webberu se neizmjerno svidjela Lerouxova priča o nesretnoj ljubavi pa je kontaktirao producenta Camerona Mackintosha s kojim je već surađivao na uspješnici Cats koju također možete pogledati u našoj Videoteci. Glazbu za Fantoma je skladao naravno Webber, a stihove je napisao Charles Hart.

Producentska kuća Warner Bros. otkupila je prava na Fantoma još davne 1989. godine. Angažiran je redatelj Joel Schumacher koji je zajedno s Webberom idućih godinu dana pisao scenarij. Svoje kazališne uloge su na filmskom platnu trebali reprizirati Michael Crawford (Fantom) i Sarah Brightman (Christine), no sve je propalo zbog brakorazvodne parnice Webber&Brightman.

Filmska adaptacija Fantoma svjetlo dana ugledala je tek 2004. godine, 14 godina kasnije nego što je planirano. Iako se šuškalo o raznim zvjezdanim imenima kao što su Katie Holmes i Anne Hathaway, ulogu Christine dobila je mlada Emmy Rossum. Gerard Butler 'potukao' je mnoge zvijezde kao što su Hugh Jackman i Antonio Banderas i utjelovio Fantoma. Svi glumci u filmu pjevaju sami, osim Minnie Driver.

Na West Endu je ove godine premijerno izveden i nastavak mjuzikla – Love Never Dies, čija se radnja odvija deset godina nakon prvog dijela. U nastavku ima svega i svačega, od vanbračnog djeteta (pogađate, Fantom i Christine), prostitucije, alkoholizma, smrti i naravno, vječne ljubavi. Mjuzikl je trebao biti postavljen i na Broadwayu, ali s obzirom na kritike koje je dobio, brodvejska produkcija je odgođena...

Provjerite sami zašto priča o unakaženom glazbenom geniju i nježnoj sopranistici već godinama mami publiku.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI