Naslovnica > VIJESTI > Sorkin adaptira ‘Ubiti pticu rugalicu’ za – Broadway

Sorkin adaptira ‘Ubiti pticu rugalicu’ za – Broadway

Pulitzerom nagrađeni roman postat će ove jeseni kazališna predstava na Broadwayu, zahvaljujući adaptaciji Aarona Sorkina. No, ni ostatak tima predstave nije ništa manje intrigantan.
Share on facebook
Share on twitter

Roman Ubiti pticu rugalicu iliti u izvorniku To Kill a Mockingbird trebao bi dobiti svoju kazališnu verziju i to već prvog studenoga. Adaptaciju Pulitzerom nagrađene kultne knjige Harper Lee potpisuje Aaron Sorkin, režija je povjerena Bartlettu Sheru (Oslo), a u glavnoj ulozi će se pojaviti zvijezda posljednjeg Sorkinova TV projekta, serijala The Newsroom — Jeff Daniels.

Predstavu produciraju mogul Scott Rudin i Lincoln Center Theater, no još je nepoznato na kojoj će sceni točno igrati. Zna se, međutim, da će se u ansamblu predstave koju njujorški kroničari već sad nazivaju jednom od najvećih poslastica iduće sezone naći i Celia Keenan-Bolger (Scout), Stephen McKinley Henderson, Gideon Glick, LaTanya Richardson Jackson, Frederick Weller, Will Pullen, Stark Sands, Dakin Matthews, Gbenga Akinnagbe, Phyllis Somerville i Liv Rooth. Originalnu glazbu skladat će Adam Guettel; Ann Roth potpisat će kostime, Jennifer Tipton svjetlo, a Miriam Buether scenografiju.

Po romanu je 1962. snimljen i hvaljeni istoimeni film u režiji Roberta Mulligana, u  kojem Gregory Peck tumači Atticusa Fincha. Film je bio hit na kinima te zaradio više od 20 milijuna dolara u usporedbi sa proračunom od 2 milijuna dolara. Osvojio je i tri Oscara: za najboljeg glavnog glumca Pecka, scenografiju i adaptirani scenarij Hortona Footea.

Vijest o inscenaciji romana izazvala je golemo zanimanje u Americi, ne smao zato što označava povratak Sorkina u kazalište, već i zato što je kultni roman o rasnim tenzijama i danas, nažalost, podjednako aktualan. Priča je to koju iznosi Scout, prisjećajući se slučaja u kojem je Atticus, odvjetnik iz malog američkog grada privatio obranu crnca optuženog za silovanje...

Upravo smo završili drugu radionicu po Aaronovom tekstu, a obje je vodio Bart i u njih je bio uključen cijeli ansambl. To je doista rijetka prilika da od samog početka rada na projektu imate na okupu cijeli koji će ga realizirati.", rekao je Scott Rudin.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE