Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tony nagrade 2021

Tony nagrade 2021

Pod egidom 'Broadway is BACK!' dodjela se održala u dvije etape s dva različita TV prijenosa iz nekoliko različitih kazališta, a uz nekolicinu velikih iznenađenja apsolutni pobjednik je 'Moulin Rouge! The Musical' s čak 10 osvojenih nagrada. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Nakon više od dvije godine prisilne pauze, noćas je u New Yorku opet održana dodjela nagrada Tony kojima su ovjenčane najbolje predstave premijerno izvedene u sezoni prije početka pandemije. Višesatna spektakularna ceremonija održana je u dva bloka od kojih je svaki imao poseban televizijski prijenos na različitim kanalima, a sve u namjeri da se gledatelje potakne na što brži povratak u gledališta teatara koji su bii zatvoreni punih 18 mjeseci.

Nakon što je većina nagrada podijeljena u prijenosu na Paramount+ , uslijedio je prijenos na mreži CBS kojemu je voditelj bio Leslie Odom Jr. i kojim su dominirali brojni glazbeno-scenski brojevi iz predstava, posebni dueti i dodjela nagrada u preostalim ključnim kategorijama.

Najviše razloga za slavlje ima ekipa Moulin Rouge! The Musical, scenske adaptacije filma Baza Luhrmanna iz 2001. godine, a koji je osim u kategoriji najboljeg mjuzikla slavio u njih još devet. No, ni glavni konkurent, mjuzikl Jagged Little Pill s glazbom Alanis Morissette i Glena Ballarda, a prema libretu Diablo Cody nije ostao praznih ruku, jer su nagrađene Lauren Patten za najbolju sporednu žensku ulogu te Cody za kontroverzni libreto u kojem su producenti između pretpremijera i premijere glavni lik iz nebinarne odlučili pretvoriti u žensku gay osobu.

Još je kontroverznija bila drama Slave Play u kojoj autor Jeremy O. Harris kombinira povijest ropstva sa seksualnom terapijom, a čije  su skidanje s repertoara tražili potpisnici čak dviju različitih peticija. Predstava je bila nominirana u čak 12 kategorija, što je najveći broj ikad kad je u pitanju neki dramski tekst, no na koncu večeri, točnije rano jutros po našem vremenu, ostala je posve praznih ruku.

Umjesto nje, na opće iznenađenje, nagradu za najbolju novu dramsku predstavu, odnosno tekst osvojila je The Inheritance, dvodjelna drama Matthewa Lópeza inspirirana knjigom Howards End, o dvije generacije gay muškaraca u New Yorku City.

Lopez je primajući nagradu istaknuo kako je prvi dramatičar Latino podrijetla nagrađen Tonyem, te podsjetio kako ta manjina čini čak 19% američkog stanovništva, ali tek 2% broadwayske zajednice i pozvao okupljene i publiku da to promijene.
Bio je to tek jedan u nizu brojnih aktivistučkih govora večeri u kojima je bilo puno riječi o LGBTQI+ zajednici, posljedicama pandemije AIDS-a, ali ove trenutne i pokretu Black Lives Matter.

I prezenteri i izvođači, ali i svi dobitnici svim su se silama trudili uvjeriti publiku da su kazališta, pa onda i gledališta, sigurna i pozivali publiku da se, poštujući sve pandemijske mjere opreza, vrati na Broadway.

A nagrađeni su:

Najbolji mjuzikl
“Moulin Rouge! The Musical”

Najbolja drama
“The Inheritance”

Najbolji revival drame
“A Soldier’s Play”

Najbolja režija u drami
Stephen Daldry, “The Inheritance”

Najbolja režija mjuzikla
Alex Timbers, “Moulin Rouge! The Musical”

Najbolja glavna muška uloga u drami
Andrew Burnap, “The Inheritance”

Najbolja glavna ženska uloga u drami
Mary-Louise Parker, “The Sound Inside”

Najbolja glava muška uloga u mjuziklu
Aaron Tveit, “Moulin Rouge!”

Najbolja glavna ženska uloga u mjuziklu
Adrienne Warren, “Tina — The Tina Turner Musical”

Najbolja sporena muška uloga u drami
David Alan Grier, “A Soldier’s Play”

Najbolja sporena ženska uloga u drami
Lois Smith, “The Inheritance”

Najbolja sporena muška uloga u mjuziklu
Danny Burstein, “Moulin Rouge! The Musical”

Najbolja sporena ženska uloga u mjuziklu
Lauren Patten, “Jagged Little Pill”

Najbolji libreto
Diablo Cody, “Jagged Little Pill”

Najbolja originalna glazba
Christopher Nightingale, “A Christmas Carol”

Najbolja scenografija u drami
Rob Howell, “A Christmas Carol”

Najbolja scenografija u mjuziklu
Derek McLane, “Moulin Rouge! The Musical”

Najbolja kostimografija u drami
Rob Howell, “A Christmas Carol”

Najbolja kostimografija u mjuziklu
Catherine Zuber, “Moulin Rouge! The Musical”

Najbolje oblikovanje svjetla u drami
Hugh Vanstone, “A Christmas Carol”

Najbolje oblikovanje svjetla u mjuziklu
Justin Townsend, “Moulin Rouge! The Musical”

Najbolje oblikovanje zvuka u drami
Simon Baker, “A Christmas Carol”

Najbolje oblikovanje zvuka u mjuziklu
Peter Hylenski, “Moulin Rouge! The Musical”

Najbolja koreografija
Sonya Tayeh, “Moulin Rouge! The Musical”

Najbolje orkestracije
Justin Levine, Matt Stine, Katie Kresek and Charlie Rosen, “Moulin Rouge! The Musical”

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI