Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Lederer i HNK tuže Snježanu Banović

Lederer i HNK tuže Snježanu Banović

Verbalni delikt opet je 'in'. Zbog par rečenica iz teksta koji je objavila u Jutarnjem listu, Snježana Banović našla se na sudu. A sve to plaćate i vi.
Share on facebook
Share on twitter

30. siječnja ove godine, u Jutarnjem je listu objavljen tekst
Odlazi li zajedno sa Sanaderima i ‘računovotkinja’ HNK? Potpisala ga je nekadašnja ravanteljica Drame HNK Zagreb i aktualna profesorica na odsjeku produkcije zagrebačke ADU, redateljica - Snježana Banović.

Nedugo zatim, kako javlja Novi list, Hrvatsko narodno kazalište i njegova intendantica Ana Lederer podigli su tužbu za klevetu protiv autorice, a najnovije ročište u tom procesu ima se zbiti 5. listopada.

Ani Lederer, između ostalog, kao razlog za tužbu navodi sljedeće rečenice: »... ona je blage medijske kritike odmah nazvala hajkom pa uspostavila svojevrsni silencio stampa koji traje već godinama.«, te »Osim po poznanstvu s gđom Sanader, Lederer je poznata i po tome što prije dolaska u HNK nije imala niti dana radnog iskustva u kazališnoj praksi.«, dok je u tužbi HNK problematična samo sljedeća kvalifikacija: »Aktualno Kazališno vijeće, koje bi po zakonu moralo pratiti rad intendanta i biti posrednik izmedu vlasnika i uprave, uopće ne sudjeluje u programskim, kadrovskim i financijskim poslovima kazališta. Nema u HNK nikakvog strateškog plana, nema evaluacija sezone niti transparentnih financijskih izvješća, na što što su sva ostala javna i privatna kazališta obvezna.«

Novi list je pokušao saznati tko i u kojem omjeru snosi troškove ovih dviju parnica, odnosno plaćaju li porezni obveznici privatnu tužbu, no taj podatak, pogađate, javnosti nije dostupan.

U svakom slučaju, kad parnice završe bit će zanimljivo čuti argumentaciju koja je nacionalni teatar natjerala da se upusti u skupi sudski postupak, a zbog jedne jedine rečenice, iako na istu, barem javno (ali ni privatnim tužbama) nisu reagirali članovi Kazališnog vijeća. Ako je pak odluku o pokretanju postupka donijelo samo vijeće, bit će prvi put da je javnost doznala za neki postupak tog tijela.

Ukoliko naravno i nas ne tuže zbog ovog teksta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE