Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Do kad će Bandić držati Hasanbegovića u Kazališnom vijeću HNK Zagreb, a Lederer u Gradskom uredu za kulturu?

Do kad će Bandić držati Hasanbegovića u Kazališnom vijeću HNK Zagreb, a Lederer u Gradskom uredu za kulturu?

Milan Bandić može skupiti većinu, ali samo ako prije toga uspije skupiti kvorum.
Share on facebook
Share on twitter

Današnje izglasavanje proračuna Grada Zagreba za 2019. godinu pokazalo je novi odnos političkih snaga u glavnom gradu Hrvatske. 

Čak i na tako presudnoj sjednici kakva je bila današnja, kvorum se jedva održavao, pa nas idućih mjesci čeka izuzetno nestabilan rad Skupštine i povećani broj gradonačelnikovih akata. 

Potonje mu neće teško pasti, dapače. Taj je model vladanja ionako, čini se, preferira.

No, aktima se ne može urediti baš sve. Recimo, Zakon o kazalištima izrijekom navodi kako predstavnike osnivača u Kazališno vijeće HNK Zagreb bira predstavničko tijelo osnivača. Dakle, ne gradonačelnik aktom. Nego - Skupština.

Ukoliko, dakle, Milan Bandić opet ne hini razvod već se doista politički razišao sa Zlatkom Hasanbegovićem i njegovom strankom Nezavisni za Hrvatsku, bilo bi logično da Skupštini smjesta, pače po hitnom postupku za nastavak aktualne sjednice već u ponedjeljak, 17. prosinca, predloži smjenu Zlatka Hasanbegovića iz Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu.

No, čak i ako se to kojim slučajem dogodi, malo je vjerojatno da će Hasanbegović u ponedjeljak biti smijenjen.

Naime, oporba ili barem jedan njezin veći dio, nema namjeru držati kvorum Bandiću i HDZ-u, pa će za smjenu Hasanbegovića iz KV HNK Zagreb biti potrebna ozbiljna volja vladajuće koalicije i danas novopridošla tri prebjega. 

Ako pak dotle dođe, bit će zanimljivo koga će Bandić izabrati umjesto Hasanbegovića, iako mu kadra koji u Kazališnim vijećima dokazano nema problema s izvršavanjem naredbi - ne nedostaje.

I Brunu Esih je u Upravno vijeće KD Vatroslav Lisinski kao i Hasanbegovića u KV HNK Zagreb imenovala Skupština, pa bi bilo logično da je ona i smijeni, tim više što suprotno medijskim napisima u najnovijem izdanju akata gradonačelnika nema odluke njezinoj smjeni.

No, Statut KD Vatroslav Lisinski ne predviđa da članove Upravnog vijeća imenuje predstavničko tijelo osnivača, već osnivač pa je vrlo izvjesno da u tom slučaju Bandić može činiti što ga je volja.

Na koncu, preostaje još Ana Lederer aktualna pročelnica novoosnovanog Gradskog ureda za kulturu, odabrana - barem formalno - na javnom natječaju, ali ipak visokopozicionirana članica Nezavisnih za Hrvatsku.

Sama Lederer je u nedavnom istupu na N1 dala do znanja da svojom dužnošću smatra provoditi gradonačelnikovu politiku, ali i da joj druga ne pada na pamet. Stoga je dosta izvjesno da će ona - bude li prisiljena birati - između ureda i stranke izabrati ured.

Ukratko i HNK u Zagrebu i Gradski ured za kulturu do daljnjega će biti predmet političkih prepucavanja koja s interesima resora na koji se odnose nemaju baš nikakve veze.

S druge pak strane, u svjetlu govora što ga je Zlatko Hasanbegović održao na skupštinskoj sjednici o točci smjene Kazališnog vijeća Zagrebačkog kazališta mladih, bilo bi za očekivati da i on i Ana Lederer nakon današnje političke trgovine u zagrebačkoj Skupštini s gađenjem podnesu ostavke na rečene funkcije.

Da citiramo Zlatka Hasanbegovića: 'Ovo je prvorazredno političko pitanje, pitanje stanovite kulturne politike i načela iza te politike koju bi trebao voditi ovaj grad i koja ne može biti ovakva i onakva i koja bi trebala imati uporište u većini koja čini ovu Skupštinu.'

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI