Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Kako smo i predvidjeli: Bandić i Lederer ‘našli’ novac za kulturu

Kako smo i predvidjeli: Bandić i Lederer ‘našli’ novac za kulturu

Gostujući na N1 Ana Lederer je uz prilično bizarno objašnjenje potvrdila kako je smanjenje proračuna za kulturu bio tek PR potez Milana Bandića i Nezavisnih za Hrvatsku. koji su se međuvremenu 'razveli'.
Share on facebook
Share on twitter

Ana Lederer proteklog je vikenda gostovala na N1, pa se čini da joj ta televizija postaje medij izbora za ionako rijetka pojavljivanja u javnosti. Lederer je tom zgodom ponudila prilično bizarno objašnjenje za smanjenje zagrebačkog proračuna za kulturu u 2019. Naime, Lederer tvrdi kako je do smanjenja došlo de facto administrativnom greškom jer je prijedlog kulturnog proračuna sastavljan prije izglasavanja rebalansa proračuna za tekuću godinu?!?

"Izračun je išao prije rebalansa, odnosno pralelno s njim, i naše potrebe bi doista time bile uskraćene. Neki dan je gradonačelnik osobno rekao na Radio Sljemenu da će amandamnom predložiti povećanje... To je ukupno 480 miijuna kuna.", rekla je Lederer i dodala kako je apsolutno sigurna da će Bandić rečeni amandman podnijeti.

No, iznos koji Lederer spominje i sad je planiran prema proračunu:

Ukratko, kao smo napisali još 21. studenoga:

"Ne bi, naime, bilo prvi put da Bandić kreira problem i onda ga slavodobitno 'riješi', a upravo tako možda bi trebalo gledati i njegov prijedlog proračunskih davanja za gradski sektor kulture. Kojemu je na čelu, upravo u ime Nezavisnih za Hrvatsku, Ana Lederer."

Nije to, međutim, jedina nelogičnost i/ili neistina koju je Lederer izgovorila gostujući u Novom danu. Prva žena zagrebačke kulture ustvrdila je kako programska sredstva za nezavisnu produkciju uključuju i stavke s drugih proračunskih osnova, poput međunarodne suradnje i sličnog, miješajući kruške i jabuke.

Vrhunac je pak bio tvrdnja Ane Lederer kako ne postoji nezavisna kultura jer je sva ovisna o financiranju iz javnih izbora, odnosno kako svi subjekti primaju bilo državnu bilo pomoć jedinica loklane uprave i samouprave. Pa bismo gospođu Lederer podsjetili da ne tražeći i primajući ikakve javne subvencije naša redakcija funkcionira već godiama, ergo neke nezavisne scene u nas - ima.

Jednako nonšalantna bila je i s nabrajanjem podataka o poslovanju HNK u Zagrebu, koje je također kritizirala, navodeći pogrešne podatke o broju osoba koje su napustile važne rukovodeće pozicije u tom teatru. Dapače, Lederer je - ne iznoseći dokaze - optužila HNK da je namjerno ugasio online prodaju za Orašara.

Lederer je u više navrata isticala kako je njezin posao na čelu Gradskog ureda za kulturu provoditi gradonačelnikovu politiku, te da to nema nikakve veze s 'pucanjem ljubavi' njezine stranke Nezavisni za Hrvatsku sa strankom Milana Bandića. Ponovila je i kako njezina stranka neće podržati zagrebački proračun, no i kako je sigurna kako će proračun proći. Na upit treba li u tom slučaju ona odstupiti ustvrdila je kako za to nema potrebe sve dok se proračun ne izglasa. Istaknula je i da njezina stranka nije u kolaciji nego u programskoj suradnji, što je bila uvertira u današnju press konferenciju stranke Milana Bandića, a koja je od Nezavisnih zatražila da zbog raskida koalicije napuste sva mjesta na koja su temeljem istog njihovi predstavnici imenovani.

Lederer je - očekivano - kritizirala i Ministarstvo kutlure i aktualnu ministricu, spočitavajući joj i nedostatak obnove pozornica diljem zemlje, iako to samo po sebi nije u djelokrugu ministarstva već jedinica lokalne samouprave koje su i vlasnici tih kazališta.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI