Simone, fragmenti

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Povodom 35. obljetnice smrti glasovite književnice, filozofkinje i feministice Simone de Beauvoir, a u sklopu Festivala svjetske književnosti, Snježana Banović režira, a Alma Prica i Matija Dedić izvode predstavu koju posvećuju ženama Afganistana.
autorski tim funkcija
Ivana Skuhala Karasmanautor izbora iz djela Simone de Beauvoir
Luka Boršićautor izbora iz djela Simone de Beauvoir
Neli Mindoljevićjezični savjetnik
Seid Serdarevićproducent
Luka Gamulinautor projekcija
Luka Gamulinautor obrade zvuka
Simone de Beauvoirautor teksta
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Marino Frankolaoblikovatelj svjetla
Arsen Dedićskladatelj
Snježana Banovićautor izbora iz djela Simone de Beauvoir
Snježana Banovićautor dramaturške obrade
Snježana Banovićredatelj
izvođači uloge
Alma PricaSimone
Matija Dedićglazbenik

Ikona feminizma Simone de Beauvoir u ovoj predstavi progovara (kroz dijelove memoarske proze Uspomene dobro odgojene djevojke i Snaga stvari te glasovite feminističke rasprave Drugi spol) o nekonvencionalnom životu od rođenja i tradicionalna odgoja u imućnoj katoličkoj obitelji, preko sazrijevanja kroz strast čitanja, školovanja i rane odluke da raskrsti s Crkvom i postane spisateljicom pa do turbulentnih veza s partnerima koji su umnogome označili njezin život, ali i cijelo XX stoljeće, ponajviše J. P. Sartre s kojim je dijelila život punih pet decenija, od rane mladosti pa sve do njegove smrti 1980. godine.

Djetinjstvo, adolescencija, mladost i zrelost često osporavane filozofkinje i feministice, autorice fundamentalne feminističke rasprave Drugi spol, knjige koja je mnoge od nas - ako to prije i nismo bile - pretvorila u feministice, osim nevjerojatne snage misli, u sebi kriju i snažan dramski naboj koji upravo vapi za dramatizacijom, za scenom.

Osim što njezin život, njezine borbe s okoštalim pravilima i konvencijama, kao i grandiozno djelo o nastajanju žene poput spojenih posuda izazivaju stalno nova čitalačka i stručna proučavanja, usto, upravo podatno predstavljaju i prebogati izvor mnogih potencijalnih dramatizacija i scenskih adaptacija.

Predstava je posvećena ženama Afganistana, a nastaje u produkciji Frakture odnosno njezina Festivala svjetske književnosti.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE