Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Preminula Ljiljana Molnar Talajić

Preminula Ljiljana Molnar Talajić

U Zagrebu je noćas nakon kratke bolesti preminula poznata operna pjevačica, sopranistica Ljiljana Molnar Talajić.
Share on facebook
Share on twitter

Ljiljana Molnar Talajić

Ljiljana Molnar Talajić rođena je u Bosanskom Brodu 30. prosinca 1938. godine. Karijeru je započela 1959. u Sarajevskoj operi, još kao studentica, u ulozi grofice u 'Figarovom piru'. Za Sarajevsku operu ostala je vezana do 1975., kad prelazi u zagrebački HNK, no istovremeno je gradila uspješnu internacionalnu karijeru.

Pohod na svjetske pozornice započela je u ulozi Aide pod ravnanjem Zubina Mehte 1969. na festivalu Maggio Musicale Fiorentino. Po ulogama Aide, kao i drugim interpretacijama Verdija, u različitim izvedbama, ostat će poznata do kraja karijere, a urednik operne glazbe na austrijskom radiju Gottfried Cervenka nedavno je čak ustvrdio da je bila posljednji veliki verdijanski glas. Parma, Verdijev rodni grad, dodijelio joj je plaketu Verdi d’Oro koja se dodjeljuje umjetnicima zaslužnima za vrhunske interpretacije i promociju skladateljeve glazbe.

U Bečkoj državnoj operi (Wiener Staatsoper) ostvarila je šest velikih uloga, a nastupala je i u milanskoj Scali, Metropolitanu, Covent Gardenu. Osim Aide, bila je poznata je po ulogama Leonore u 'Trubaduru', Cio–Cio–San u 'Madame Butterfly' te Amelije u 'Krabuljnom plesu'.

Za ulogu Cio-Cio-San u 'Madame Butterfly' dobila je 1967. nagradu u Tokiju.

Od 1975. do 1980. bila je prvakinja Opere zagrebačkog HNK, a posljednje godine života provela je baveći se pedagoškim radom na zagrebačkoj Akademiji, gdje je odgojila brojne generacije mladih pjevača.

Od pozornice se oprostila Bellinijevom 'Normom' u zagrebačkom HNK, poznatijom kao najtežom ulogom u talijanskom repertoaru te ulogom za koju se je prozvali spasiteljicom kad ju je od Montserrat Caballé preuzela u Bečkoj državnoj operi.

s.m. 18.09.2007.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE