Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.24/2010

Tjedni TV pregled br.24/2010

I u mjesecu Svjetskog nogometnog prvenstva našlo se TV prostora za drugačije sadržaje: ARTE se, recimo, bavi plesom u JAR.
Share on facebook
Share on twitter

Barefoot on the stage
Ponedjeljak/14.06./09:55/ ARTE

Često prikazivani kratki  igrani  filma talijanskog redatelja Andrea Rovette o plesačici pred koju, na audiciji, redatelj postavlja dugu listu zahtjeva. Film je najavljen riječima:  Plesačica. Redatelj. Audicija. Borba za život ili smrt.

Dance for all
Ponedjeljak/14.06./22:05/ ARTE

Dokumentarni film 'Dance for all' je hommage pokojnoj  južnoafričkoj primabalerini Phyllis Bernice Spira koja je zajedno sa svojim suprugom Filipom Boydom 1991. osnovala  inicijativu 'Dance for all' u Cape Townu, koja pomaže mladim i talentiranim plesačicama i plesačima da naprave međunarodnu karijeru. U sklopu 'Dance for all' suvremeni ples i klasični balet  naučilo je plesati  preko 1000 mladih ljudi, ali bez potrebe da se odriču svoje afričke baštine. Film prati mladu plesačicu Zandile koja se sprema za predstavu u Cape Townu  i plesača Naquaba koji je pozvan u San Francisco u prestižnu baletnu školu ali prikazuje i život mladih koji  uspjevaju u plesu unatoč gladi, siromaštvu, kriminalu...

Nora
Ponedjeljak/14.06./23:55/ ARTE
Četvrtak/17.06./16:20/ ARTE

Snimka plesne predstave u koreografiji  Nore Chipaumire, plesačice i koreografikinje iz Zimbabvea, koja se u ovoj biografskoj predstavi bavi obiteljskim dramama, ljubavima, nemirima i političkim obavezama svoje obitelji ali i svoga naroda. Brzim scenama u kojima se izmjenjuju tragični i komični elementi kroz ples priča priču o emancipaciji. Glazbu za predstavu potpisuje Thomas Mapfumo, legenda glazbe u Zimbabveu: on se smatra ocem Chimurenga glazbe. Pojam Chimurenga na Shona jeziku znači  'rat', dok se  i danas ovaj autor  u Zimbabveu, borbi za ljudska prava. Koreografkinja Nora Chipaumire je rođena tijekom drugog rata u povijesti Zimbabve u gradu Mutare. Plesačica i koreografkinja, danas živi u New Yorku . Dobitnica je nekoliko nagrada za plesne predstve.

Marijan Matković: Krizantema
Subota/19.06./11:55/ HRT 2

'Krizantema' je tv-drama pisca Marijana Matkovića u režiji Georgija Para. Drama se zbiva u  kišne noći 1941. godine u okupiranome Zagrebu, dok u gradu traje ilegalna akcija. U salonu su okupljeni Neda apsolventica filozofije, Branko njezin zaručnik i ilegalac, Oskar Nedin brat te visoki ustaški časnici.

Opera box
Nedjelja/20.06./09:25/ HRT 1

La Fura dels Baus
Nedjelja/20.06./14:55/ ARTE

Dokumentarni film o  'La Fura dels Baus', španjolskoj kazališnoj skupini koja je gostovala prije nekoliko godina na Eurokazu s predstavom 'XXX' i  njihovome radu na predstavi 'Global Rheingold' koja će ove godine otvoriti manifestaciju 'Duisburg – luka na Rajni, glavni grad kulture 2010'. Predstava će se odigrati na kazališnom brodu ' Naumon'. Redatelj  Calaus Paradissa će u svojoj interpretaciji Wagnerovog 'Rheingolda' iskoristiti industrijski otpad,  umjenike na trapezu, letećeg dirigenta. Publika očekuje veliki spektakl s dizalicama, divovima i vatrometom. Na taj način 'La Fura dels Baus'  u predstavi 'Global Rehingold' se susreće s tradicionalnom industrijskom estetikom Ruhrua te stvaraju ulice od železa, i čelika...

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI