Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Najskuplji promašaj u povijesti Broadwaya

Najskuplji promašaj u povijesti Broadwaya

S budžetom koji je probio 50 milijuna dolara, mjuzikl o Čovjeku Pauku trebao bi biti rasprodan punih pet godina da vrati uloženo. A još uvijek se ne zna hoće li uopće vidjeti pozornicu...
Share on facebook
Share on twitter

Pisali smo o tome, već nekoliko puta, a produkciju koja u pet godina još nije došla ni blizu premijere, s velikim zanimanjem prate i svjetski mediji. New York Post je objavio cijelu kronologiju nesreće već sada najskupljeg promašaja Broadwaya ikad - izračunali su da 'Spiderman: Turn Off The Dark' mora rasprodati preko 1800 izvedbi da bi opravdao budžet od - pazite sad - 52 milijuna dolara. Što će reči da bi Hilton Theater morao biti krcat doslovno svaku večer od jeseni ove godine, kada (kao) počinju prve izvedbe, sve do jeseni 2015. Nemoguća misija čak i za super heroja.

A problemi su počeli još u listopadu 2005., kada je iskusni producent Tony Adams, upravo u trenutku potpisivanja ugovora s The Edgeom iz U2, koji je zajedno s Bonom napisao score za 'Spidermana', doživio moždani udar. Dva dana kasnije bio je mrtav, a mjuzikl s planiranim budžetom od 30 milijuna dolara i redateljicom Julie Taymor, koju prati glas da još nije naišla na budžet koji nije uspjela probiti, nije imao producenta. Posao je lakomisleno preuzeo Adamsov poslovni partner David Garfinkle, odvjetnik bez iskustva na Broadwayu. Taymor je od njega dobivala što god je zatražila, a nije tražila malo - na scenu je, zajedno s libretistom Glenom Bergerom, dovukla sve moguće negativce iz stripa, novi super heroji bivali su izmišljeni, preko gledališta su se ispaljivale mreže, čak su i sjedala u dvorani morala biti promijenjena da udovolje njenim idejama. 'Spiderman' je postao 'cirkuska rock'n'roll drama s mitskom pričom', a trideset milijuna naraslo je na 45. Casting se također razvukao - tek u jesen 2009. objavljeno je da će naslovnu ulogu igrati malo poznati Reeve Carney, dok su zvjezdanu stranu podjele držali Evan Rachel Wood u ulozi Mary Jane i Alan Cumming kao Green Goblin.

http://www.youtube.com/watch?v=U2YUuGxQ1PQ

No, do tada je Garfinkle već duboko propao u dug i produkcija je stala. Uprkos medijskom hypeu i muzici Bona i Edgea, nitko od broadwayskih producenata nije ju htio preuzeti. Na kraju je intervenirala sama savjest svijeta, Bono Vox, čiji je intimus, rock promoter Michael Cohl 'dokapitalizirao' Spidermana. U međuvremenu su od uloga odustali i Cumming i Wood (zamjena za Cummingsa je Patrick Page, junakinja se još traži), a premijera je prebačena na studeni 2010. 'Turn Off The Dark' do sada je pojeo 52 milijuna dolara i postao najskuplji kazališni projekt koji još nije izišao na scenu. A tek tamo ga, sudeći po zloj srećoj koja ga sustavno prati, ne očekuje ništa dobro.

/naslovna: L magazine /

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE