Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Bakhe: Kronologija skandala

Bakhe: Kronologija skandala

Kako je sve počelo, što se točno dogodilo, i kako je na kraju ostavku podnio Petar Selem, a ne Milan Štrljić. Plus, naravno, video, otvorena pisma i par priopćenja.
Share on facebook
Share on twitter

14:20h - HNK Split šalje priopćenje o otkazivanju predstave Bakhe, a koje u cijelosti možete pročitati ovdje

16:27h - ekipa predstave odgovara kako nije riječ o otkazivanju nego o političkoj zabrani i to zato što je u predstavu uvršten govor današnjeg premijera Ive Sanadera na splitskoj Rivi 2001. Pismo ekipe možete pročitati ovdje, a sporni govor i ne tako davnu reakciju na njega ovdje:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=8_oN5gJWIp8]

cca u isto vrijeme HTV snima slijedeći prilog:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=j7PLWjU69rA]

a Nova TV ovaj:

Do trenutka kad su oba priloga emitirana, Štrljić mijenja ploču i za Slobodnu Dalmaciju izjavljuje:

Ovo nije skidanje predstave nego njeno pomicanje. Tražim da se vidi konačna verzija na generalnoj probi, ali redatelj to odbija napraviti. Odbio je doći i u moj ured. Žalosno je da komuniciramo preko medija. Ja predstavu smatram nedovršenom, a on je odbija dovršiti. Ako redatelj ne dođe na probu, znači da je ne želi dovršiti. Ja odgovaram za sigurnost publike i izvedbe, a ne mogu stati iza nečeg što nisam vidio.

18. 56h - Ekipa predstave (Oliver Frljić, Marin Blažević, Goran Petercol, Sandra Banić, Frano Đurović, Zoja Odak, Vilim Matula, Mislav Čavajda.) šalje slijedeće otvoreno pismo u kojem traži ostavku Milana Štrljića

Otvoreno pismo svim hrvatskim medijima, Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, Predsjedniku Vlade dr. Ivi Sanaderu, Šefu Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj gospodinu Vincentu Degertu, generalnom pokrovitelju Splitskog ljeta T-com-u, čitavoj hrvatskoj kulturnoj i kazališnoj javnosti:

Poštovani,

Autorski i izvođački tim predstave „Bakhe", prve ovogodišnje dramske premijere u sklopu programa Splitskog ljeta, ovim pismom obavještava vas da je intendant Hrvatskog narodnog kazalšta u Splitu i ravnatelj Splitskog ljeta, gospodin Milan Štrljić, zabranio premijeru naše predstave. Tijekom generalne probe održane 17. srpnja predstava je, kao što je sasvim uobičajeno u kazališnoj praksi, prvi puta izvedena u cijelosti te prezentirana umjetničkom vodstvu Splitskog ljeta. Među gledateljima nije sjedio ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić. Nakon sustavnog opstruiranja rada na predstavi koje je uključivalo i dvije prijetnje zabranom predstave, autori i izvođači uspjeli su dva dana prije premijere dovršiti predstavu. Riječ je o predstavi koja, između ostaloga, problematizira traumatične događaje iz naše nedavne povijesti, od ubojstva Aleksandre Zec, Josipa Reihl-Kira, Milana Levara, preko govora Ive Sanadera na splitskoj rivi do sudskog proces za zločine počinjene u Lori.

Predstavu je režirao nagrađivani redatelj Oliver Frljić, glumački ansambl predstave predvode nacionalna prvakinja Zoja Odak i jedan od naših najnagrađivanijih glumaca Vilim Matula, scenograf je Goran Petercol, sudionik Venecijanskog bijenala, dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta, a u autorskom timu predstave su i profesori na našim umjetničkim akademijama. Cijeli autorski i izvođački tim predstave „Bakhe" zgrožen je sadržajem priopćenja medijima koje je poslano iz HNK Split, a kojim se dovodi u pitanje „dovršenost predstave" te insinuira njezino „trajno i proizvoljno mijenjanje". S punom odgovornošću autorski i izvođački tim predstave izjavljuje da su sve stavke priopćenja odaslanog medijima iz HNK Split neistinite te zaključuje da ne može biti riječ o otkazivanju predstave iz navedenih razloga nego isključivo o zabrani motiviranoj političkim razlozima. Evidentno je, dakle, da je umjetničko vodstvo Splitskog ljeta izvelo čin sramotne agresije na slobodu umjetničkog izražavanja i time nanijelo nepopravljivu štetu hrvatskoj kulturi i njezinom ugledu u inozemstvu. Zbog svega navedenog tražimo javnu ispriku čitavog umjetničkog vodstva Splitskog ljeta i demantij svih iznešenih neistina o našoj predstavi, a od nadležnih državnih instanci da zbog ovog eklatantnog primjera uvođenja političke cenzure u hrvatsku kulturu zatraže ostavku ravnatelja Splitskog ljeta i intendanda Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Milana Štrljića.

No, ostavke nema, barem ne one Štrljićeve. Umjesto nje stiže reakcija samog premijera Sanadera, a koji je poručuje da kao premijer i građanin drži apsolutno nedopustivim da je zabranjena jedna predstava na Splitskom ljetu te da očekuje da će splitsko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) "ispraviti očiglednu pogrešku".

Reagirajući na medijske napise i tumačenja o navodnoj zabrani predstave "Bakhe", poručio je preko glasnogovornika Zlatka Mehuna, kako "umjetnička sloboda, jednako kao i sloboda javnoga izražavanja, spadaju u temelje demokracije".

"Premda nije uobičajeno, kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske želim se javiti u povodu jednog skandala u hrvatskoj kulturi ovoga ljeta. Kao premijer, ali i kao građanin Republike Hrvatske, držim apsolutno nedopustivim da se zabranjuje predstava na Splitskom ljetu. Umjetnička sloboda, jednako kao i sloboda javnog izražavanja, spadaju u temelje demokracije. Stoga, kao i sva kulturna javnost, očekujem da će splitski HNK ispraviti ovu očiglednu pogrešku", stoji u reagiranju predsjednika Vlade Ive Sanadera.

Potom stiže novo priopćenje iz HNK Split i to u 19.00h, a u kojem se tvrdi da će predstave ipak biti:

PRIOPĆENJE UPRAVE SPLITSKOG LJETA O PREMIJERI PREDSTAVE „BAKHE"

Split, 18. srpnja 2008.

Izražavamo žaljenje što je medijskom prepiskom dovedena u pitanje premijera predstave „Bakhe". Razlog otkazivanju bio je taj što ravnatelju festivala, kao odgovornoj osobi, na generalnom pokusu nije prikazana konačna verzija predstave. Ne radi se ni o kakvoj zabrani i uprava festivala izražava volju da predstava bude prikazana u planiranom terminu i po umjetničkim zamislima autorskog tima. Po dobrim kazališnim običajima nadamo se da će konačna verzija biti prikazana na posljednjem generalnom pokusu i da će svi nepotrebni nesporazumi tako biti razriješeni, te da će o predstavi, kako to u kazalištu i treba biti konačan sud - nadamo se pozitivan - dati publika. Drago nam je da je javnost pokazala velik interes za naš rad i prije nego što je predstava javno izvedena, te da je Kazalište konačno dobilo veliki medijski prostor.

Uprava 54. Splitskog ljeta

Potom ipak stiže ostavka, ali ne Štrljićeva nego ona Petra Selema:

Petar Selem podnio je ostavku na mjesto ravnatelja dramaturga Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u povodu slučaja oko predstave Bakhe na Splitskom ljetu.

U izjavi za Hinu Selem je rekao da je podnio "ostavku otklanjajući svaku primisao na ograničavanje slobode, umjetničkog izražavanja i ugrožavanja digniteta kazališta".

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI